Jag var där

Författare:

e9efbf3f-d7ef-46d9-84f7-0f61b5a29c0aPrecis när Hildes mamma ska börja laga middag händer det: grannarna tvärsöver gatan blir hämtade i en lastbil med täckt flak.
Och medan Hilde har fullt upp med att inse att bästa vännen Elsbeth försvunnit för alltid rusar människor in i det tomma huset. Mamma också. Andra plockar med sig duntäcken och möbler, men Hildes mamma ropar inifrån köket:
– Kom och sätt dig! Skynda på!
Birnbaums skulle just äta, de också. Och maten är fortfarande varm.

I det Tyskland som styrdes av Adolf Hitler växte en hel generation barn och ungdomar upp. De gick i skolan och fick lära sig om den tyska rasens överlägsenhet, de var med i ungdomsföreningar där de fick dela ut medaljer till kvinnor som fött många barn åt Führern och de blev av med klasskamrater som fraktades till koncentrationsläger. De var där.
I Gudrun Pausewangs Jag var där kommer deras röster till tals, en och en, med det som de minns och det som de inte vill minnas. Det är korta berättelser om att se sina judiska grannar bli hämtade av Gestapo, om att inte längre få leka med bästa kompisen, om att längta efter att få gå ut i kriget med mera. Många av berättelserna är verkligen gripande och tänkvärda.

Magda Eggens om andra världskriget

Författare:

Om stenarna kunde talaDu måste berätta Böcker som skildrar andra världskriget ur olika perspektiv finns det förstås många av. Även här hos oss. Magda Eggens, en av överlevarna från Auschwitz, har skrivit om sina egna upplevelser av förintelsen och om sitt första år som flykting i Sverige i …vad mina ögon har sett och Ingen väg tillbaka. Boken Om stenarna kunde tala berättar om en resa tillbaka till barndomsstaden och hon har ett tydligt budskap: Vi får aldrig glömma, det får aldrig hända igen. Alla de här böckerna lämpar sig för högstadiet.

Drakskeppet

Författare:

Om en flicka från Frankrike som blir bortrövad av vikingar och tvingas inrätta sig i den kalla nord handlar Drakskeppet av Maj Bylock. Här finns mycket om hur man levde i ett ganska enkelt vikingahem, och så handlar det förstås om hur Petite tvingas lära sig ett nytt språk och vänja sig vid något helt annat än hemma. Att vara främling och främmande är inte så lätt – boken kan läsas också om man vill diskutera sådant i klassen, inte bara vikingar!

Vi har Drakskeppet som är del 1, Det gyllne svärdet som är del 2 och Borgen i fjärran som är del 3. Böckerna är lättlästa och de beskriver rätt väl vikingatidens kläder, byggnader, vanor och seder osv.

Almandrarnas återkomst bok 1&2

Författare:

10-årige Rian sitter ensam hemma och väntar på sin farfar som är i staden för att byta till sig mat. När det knackar på dörren tror han att farfar äntligen är tillbaka, men in stiger en almander. För länge, länge sedan levde almandrarna jämsides med människorna och kämpade mot ondskans krafter. Nu är en av dem tillbaka och Rian dras in i ett spännande äventyr…

Fantasy för de yngre! Och riktigt bra sådan, med vackra svartvita illustrationer, lättläst och spännande. Fantasy kan ju vara så väldigt mycket och oftast tänker man på tjocka böcker med kartor över de förunderliga världar där berättelsen utspelar sig. Många (vuxna) känner också motvilja mot genren, kanske man tycker att det är för lång startsträcka med alla nya namn och platser. Jo Salmson böcker om Almandrarnas återkomst har precis rätt stämning, stor och luftig text och bilder på varje sida. De är båda på drygt 100 sidor. I Cirkulationsbiblioteket har vi en samlingsutgåva med de två första delarna i serien: Den försvunna staden och Silveramuletten.

Hoppet

Författare:

Det här är en bok med bra språk och hög trovärdighet. Den har flyt, den är spännande och ja, den är bra helt enkelt!
Boken handlar om tolvårige Azad som tvingas fly från Kurdistan tillsammans med sin bror. Det är meningen att de ska smugglas via Sverige och så småningom återförenas med resten av familjen hos släktingar i Tyskland.
Naturligtvis uppstår problem och i Sverige måste Azad låtsas vara nio år. Vi får följa bröderna på flyktingförläggningen och i skolan, och Azad som helst vill bli bäst i höjdhopp får till slut kompisar. När utvisningsbeskedet kommer känns det hopplöst – men det finns förstås hopp!
Boken är lättläst trots sina 246 sidor, med ganska stor stil och det finns mycket i boken som kan diskuteras i klassrummet.