The great snake – stories from the Amazon

Författare:

The-great-snakeHär har vi en bok i bilderboksformat med flera korta berättelser från Amazonas. Den är illustrerad av den brasilianske konstnären och författaren Fernando Vilela. En del av berättelserna är traditionella, muntligt traderade och nedtecknade av författaren Sean Taylor. Andra har han hört eller läst och så skrivit en egen version. De handlar om livet i skogen, om djuren och det är både sagor och legender. Välskrivet, charmigt! Den engelska texten passar åtminstone från årskurs sex och uppåt, samt för yngre elever som är duktiga i engelska.

Does my head look big in this?

Författare:

Boken handlar om Amal som bor i Australien. Hennes familj kommer ursprungligen från Palestina men föräldrarna har australiskt medborgarskap sedan länge. Amal ser sig som muslim men inte som mycket religiös – fast under ett sommarlov börjar hon fundera. Kanske ändå att hon vill tydligare visa sin muslimska identitet och börja bära slöja? Föräldrarna är tveksamma, men Amal har bestämt sig. Men hur ska det tas emot, vad ska kompisarna säga, vad ska Adam säga? Kan han verkligen tycka att hon är söt i slöja? Detta är en rappt skriven bok, både rolig och allvarlig och med de där frågeställningarna som är så vanliga i tonåren. Den unga författaren Randa Abdel-Fattah har skrivit boken.

Hanas resväska

Författare:

Enkelt skriven men med mycket innehåll, kan man säga om den här boken. Den berättar en sann historia om en judisk flicka, Hana Brady, vars lilla resväska sent omsider hamnar på en utställning i Japan. Fumiko Ishioka som arbetar vid ett undervisningscentrum i Tokyo är den som med stort engagemang och en dos envishet ordnar så att man får låna föremål från Auschwitz. Hanas resväska hamnar så i Japan och Fumiko tar sig för att ta reda på vem Hana var. Vad hände henne? Det blir en riktigt spännande berättelse med vartannat kapitel om Fumikos sökande efter Hana och vartannat om Hana själv och vad som hände.
Karen Levine har skrivit och det är en unik och fängslande berättelse. Läsvärd för många åldrar från skolår 4 och uppåt.

Persepolis del 1

Författare:

Persepolis-del-1Iran styrdes fram till 1979 av en rik och mäktig kung – eller shah. Det var det året folket revolterade och shahen av Iran störtades. Många människor var engagerade i revolutionen, men ganska snart stod det klart att prästerskapet vann över de vänsterradikala och liberalerna. Man hade förenats i kampen mot shahen men blev nu motståndare. Den islamiska revolutionen ledde till att Iran blev ett totalt annorlunda samhälle styrt av religiösa lagar. Marjane Satrapi berättar om de dramatiska händelserna på ett enkelt och begripligt sätt – helt ur en liten flickas synvinkel. Vi får följa henne med kompisar, i skolan och med familjen, och vi ser hur det som händer i samhället påverkar på olika sätt. Detta är en serieroman med svartvita uttrycksfulla bilder. Det är en hemsk berättelse men här finns också mycket värme! Vi har även Persepolis del 1-4 då vi får följa Marjane under tonårstiden utomlands, hur hon kämpar med att ta reda på vem hon egentligen är. Angelägen läsning!