Sveket

Författare:

”När det blir din tur så säger du att en vän inte ska svika. Sedan vänder du dig om och ser på mig. Men jag vågar inte se på dig.”
Du var min bästa kompis. Men när du var sjuk några dagar ville plötsligt Elin vara min bästa kompis, och när du kom tillbaka till skolan så svek jag dig. Jag valde Elin istället. Men sedan är det min tur att bli sjuk. Blir du och Elin kompisar då? Och vem väljer du när jag kommer tillbaka?
En lättläst bok om att bli vald och bortvald och om hur snabbt kompisrelationer kan förändras.

Habib – meningen med livet

Författare:

Habib är elva och bor i förorten med sin familj; pappa som har kafé där mamma jobbar ibland, lillsyrran som är… och brorsan Tony som på allvar tror att Belgien är Europas huvudstad (!).
I skolan får de i uppdrag av Maja att skriva dagbok. Såklart skiter Habib i det först. Det gör alla killarna eftersom dagböcker är en tjejgrej. Men sen, när fröken har kallat till extra utvecklingssamtal med mamma, sätter han igång. Och gillar det. Kan inte sluta skriva!
För det händer så mycket den här sista tiden i femman. Pengar ska samlas ihop till klassresan, och ryktet går att det finns mest burkar att samla på Östermalm där de rika bor så dit sticker Habib och kompisen Alex.
Annars är det fotbollsträningen, matcher och Winston som är ny i laget. Den lilla hundvalpen som ska rastas och som visar sig vara rena tjejmagneten.
Och så är det Paris. Den vackraste tjejen som finns. Som Habib bara måste fråga chans på, om han bara fick ett bra tillfälle…
Det här är en kul, cool, varm och bubblande bok om att vara elva, hänga med kompisarna i centrum, vara kär och fast besluten om att ta reda på meningen med livet.

Det osynliga barnet

Författare:

det-osynligaVissa berättelser och vissa författarskap är oförglömliga. Det osynliga barnet av Tove Jansson är en sådan berättelse. Flickan Mimi har blivit osynlig på grund av en hånfull och okänslig vuxen. Hon kommer till Muminfamiljen för att bli synlig igen – något som lyckas till sist…. och nästan för bra.
”…ni har förändrat ungen så hon är värre än Lilla My” säger Tooticki förbluffat.” Men huvudsaken är ju att hon syns.”
I boken finns flera av Tove Janssons korta, underbara och viktiga berättelser samlade. Alla handlar de om personer som skymtar förbi i berättelserna om Mumindalen: Filifjonkan som trodde på katastrofer, Snusmumriken, Hatifnattarna…här får de spela huvudrollen med sin egen historia.
Hennes berättelser är, liksom Astrid Lindgrens, allmänmänskliga och allmänviktiga. Mumindalen är en spegelbild av oss själva fast i sagans form. En spegelbild som visar både det futtiga och det fantastiska  på ett ömsint och respektfullt sätt. Därför kan berättelserna läsas av alla åldrar med behållning och leda till många viktiga samtal.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Hatchet

Författare:

Hatchet4Tänkt dig att du är 13 år och sitter ensam i ett litet flygplan högt över Kanadas vildmark. Piloten bredvid dig har precis fått en hjärtattack och bortsett från att du nyss fick pröva att styra planet så har du aldrig någonsin flugit ett flygplan förut. För att överleva måste du inte bara lyckas landa planet utan också hålla dig vid liv på marken, ensam mitt ute i vildmarken…
Det är precis vad som händer Brian Robeson. Hans föräldrar har nyligen skilt sig och under sommarlovet ska han bo hos sin pappa i norra Kanada. Som ensam passagerar är han helt och hållet utlämnad till sig själv när planet krasch- landar i en sjö. För att överleva tills någon hittar honom måste han lära sig att läsa naturen, övervinna sina rädslor och förlita sig på sin egen uppfinningsrikedom. Utrustad med enbart den yxa hans mamma gav honom på väg till flygplatsen…

Hatchet är en lite äldre bok som fortfarande håller och för vilken författaren Gary Paulsen blev utmärkt med Newbery Honor 1988. Vi tror den passar från skolår 7 och upp, kanske också starka läsare i årskurs 6.

Legenden om Sally Jones

Författare:

97891638592981En härlig berättelse med underbara illustrationer på varje uppslag, för läsare från nio till nittionio. Jakob Wegelius står för både text och bild och det är en ordrik, målande och sanslös historia.
Sally Jones föds som en vanlig gorillaunge i djungeln, men hamnar snabbt i människornas värld genom sorgliga omständigheter. Hon får till och med pass – av misstag – och därmed namnet Sally Jones, utbildas till inbrottstjuv, åker fast, hamnar på djurpark, rymmer, jobbar på båt osv. osv.
Många klasser som lånat och läst Legenden om Sally Jones älskar boken.

Snöret, fågeln och jag

Författare:

Selma tillbringar sommarlovet med mormor och morfar och försöker att inte tänka på att hon ska börja i en ny skola till hösten. Selma ska börja i en ny klass eftersom hon inte hade några kompisar i sin förra klass.
Så träffar hon Snöret och Snöret tycker om henne på en gång! Men vid minsta motgång i den spirande vänskapen pickar fågeln så hårt i Selmas hjärta att det gör ont. Fågeln kan bara Selma känna och höra, den finns inuti henne och kritiserar henne för minsta lilla. Vänskapen med Snöret gör att Selma blir stark i sig själv och kan till sist säga ifrån när fågeln är dum.
Finstämt och roligt om längtan efter vänskap. Passar väldigt bra för högläsning och illustrationerna av Eva Lindström  lyfter berättelsen. Debutanten Ellen Karlsson fick Augustpriset för den här pärlan år 2013.