Nyårsvandraren

Författare:

Storm vet inte riktigt när det började; den där rastlösheten som endast lindras av att han är i rörelse. I huvudet rör sig tankarna om en funnen och förlorad kärlek, en försvunnen pappa och en massa andra obegripliga saker och tillslut förstår han inte ens sig själv.
Nu är det nyårsnatt och när klockan slår tolv och raketerna exploderar utanför fönstret går Storm ut från festen han befinner sig på och börjar gå. Under denna nyårsnatt får vi följa Storm under hans vandring genom ett kallt Stockholm där han möter andra vilsna själar som också försöker hitta hem. Han tvingas också umgås med alla svåra och jobbiga tankar som mal i huvudet och som inte tycks ha någon lösning, hur långt han än går. När det dagas står han i alla fall utanför sin port, och innanför väntar hans mamma och tryggheten. Han är äntligen hemma.

Trots att det är en fiktiv berättelse känns den väldigt trovärdig. Kapitlen är uppkallade efter de platser han passerar (Odenplan, Rålambshovsparken och så vidare) och händelser som inträffat på riktigt (barnen som fastnade i en grotta i Thailand 2018 är ett exempel) finns med i Storms tankar under vandringen. Och trots att hans tankar till stor del är mörka, så är det en lättillgänglig berättelse; Kapitlen är korta och språket ligger nära talspråket. Nyårsvandraren är en läs- och tänkvärd berättelse om att vara ung och rastlös och försöka förstå det som händer både inuti och utanför en själv.

Mödrar och söner

Författare:

Mödrar och sönerDen välkända författaren Theodor Kallifatides reser till Grekland för att hälsa på sin mor. Han är en man på närmare sjuttio år, modern är 92. Under en vecka följer vi författaren på besök i sitt gamla hemland – det som han lämnade för så länge sedan men fortfarande har starka band till. Theodor och hans mamma sitter på hennes balkong och samtalar om det som varit och det som är nu. Och ja, man kan undra om det inte blir lite långtråkigt? Två gamlingar som suckar om tider som gått? Nej, verkligen inte. Här har vi en känslig skildring av hur det är för så många som väljer eller tvingas att flytta och bo någon annanstans, långt från familj och vänner. Det handlar till och med om hur det är att vara människa: Vem är jag? Kan jag bli den jag var? Vill jag det? Lättläst format av en stor roman som faktiskt griper tag och berör. Läs den!

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Moa hjärta Jesse – en kärlekshistoria

Författare:

Moa-JesseMoa och Agnes är bästisar. Varje dag är de tillsammans, det har alltid varit så. Moa ser upp till Agnes, Agnes är populär och tuff, hon säger vad hon vill och alla vill vara med henne. Det är sommaren innan sexan och nu ska Agnes åka på semester i en hel månad. Moa vet inte hur hon ska klara sig den här sommaren. Men så börjar hon träffa Jesse, Jesse som är så gullig och kär i henne. Jesse som är ett år yngre. Moa blir också kär och de blir tillsammans. Men så kommer Agnes tillbaka, skolan ska börja, och Agnes gör klart för Moa att hon tycker att Jesse är barnslig och att man kan inte gilla småglin. Så nu vågar inte Moa berätta för Agnes att hon och Jesse har varit ihop i sommar. Moa gör slut med Jesse. Jesse blir ledsen och säger något dumt om Moa till sina kompisar, Agnes får reda på att Moa har ljugit för henne om Jesse och slutar vara kompis med henne. Moa blir alldeles ensam i skolan, det sprids elaka rykten om henne och några killar tafsar på henne och trakasserar henne. Det här är en bra bok om vänskap och den första kärleken, om mobbning och om att våga stå upp för vad man tycker och att ställa upp för andra. Boken är lättläst och utgiven på LL-förlaget.