Flykten

Författare:

Det här är en lättläst och spännande berättelse från 1300-talet  när Magnus Eriksson var kung och digerdöden härjade i Sverige. En av kungens små kökspigor, Tove, gör impulsivt något oerhört dumt som tvingar henne på flykt. Hon flyr ut i skogen – en främmande värld för henne som bott i staden och farlig också . Men i skogen möter hon en ny vän, Sote, en som också är på väg bort från sitt gamla liv och som försöker hjälpa henne. Han är van vid skogen och livet utanför staden och blir den som räddar henne flera gånger. Under den spännande berättelsens gång möter vi klostermunkar, kungens män, misstänksamma bybor och  kungen själv och får en riktigt bra bild av hur livet i Sverige kunde se ut på den tiden. Boken ställer också viktiga etiska frågor om människovärde och sanning.

En riktigt bra lättläst bok som lär oss sådant om den tiden som kanske inte en vanlig faktabok kan göra. Flykten är förvisso en gammal bok från 1997 (vissa av våra exemplar är väldigt slitna) men berättelsen är bra och spännande och håller att läsa ännu.

Jag heter Beata

Författare:

I Katarina Kieris bok Jag heter Beata får läsaren ta del av Beatas tankar om livet och döden och vänskap och kärlek. Den är rikligt illustrerad av Anna Sandler och är lätt att ta till sig både innehålls- och textmässigt.
Beata är åtta år och har en storebror som är död, en mormor som bara pratar finska och en kusin som hon är kär i. Hon tycker dock inte att något av detta är konstigare att hon även har en levande storebror som heter Malte och som hon gillar att spionera på. Eller att hon gillar att leka Hela Sverige bakar och spela bordtennis med sina kompisar. Hon skulle gärna vilja ha glasögon, för det känns ovanligt och annorlunda och önskar sig ett par i julklapp!
Men trots att hon alltid haft en död storebror så tänker Beata mycket på att det nästan aldrig är någon som pratar om honom hemma. Hon tänker på hur det skulle ha varit om han hade levt – hur han skulle sett ut och hur han hade varit. Till slut vågar hon fråga sin mamma vad som egentligen hände och det är en lättnad för dem båda att få prata om honom. Men Beata lär sig också att säga ”Jag älskar dig” på kurdiska, upptäcka att Malte och hans kompisar snusar och att bråka med sina kompisar om huruvida det heter ”discolampa” eller ”discokula”. Och hennes önskan går i uppfyllelse när det visar sig att hon faktiskt behöver glasögon på riktigt.
Boken passar årskurs 2-3 och innehållet kan ge upphov till mycket att prata om!

Blink, blink med stjärnan

Författare:

Korta berättelser som tindrar i mörkret.

En pojke går fram till kanten.
Bassängvattnet glittrar. Som en stjärnhimmel fast upp och ner.
En himmel man kan dyka ner i, tänker han och lutar sig fram. Om man kan simma. Annars kan man trilla. Bara falla rakt ner i det som gnistrar. Falla och sjunka som en sten.

En pojke vid en bassängkant, en flicka som ser genom taket, en hemstickad tröja som kliar. En mamma som inte lyssnar, en pappa som inget förstår och mormors ängel i tusen bitar.

Halvdan Viking – Främlingens grav och Vargens hjärta

Författare:

Vi letar alltid efter bra historiska berättelser till Cirkulationsbiblioteket.
Många av våra historiska böcker är väldigt populära men tyvärr gamla och väldigt slitna, så Martin Widmarks böcker om Halvdan Viking känns som ett riktigt fynd!
Böckerna handlar om vikingapojken Halvdan och det spännande livet i byn. Vi får lära känna några färgstarka karaktärer och böckerna är både spännande och lättlästa. Vikingarna är grova i mun och ganska oanständiga men kanske därför också väldigt roliga att läsa om. Halvdan skaldar titt som tätt och det är stor i humor i hans ibland lite taffliga skaldande. Trots att det är en lättläst kapitelbok med många illustrationer kan man ändå lära sig mycket om vikingarnas liv och seder.
Men kanske är det bästa med böckerna om Halvdan ändå illustrationerna av Mats Vänehem som är både arkeolog och illustratör och som har ansträngt sig för att illustrationerna ska vara så historiskt riktiga som möjligt.

Vi har köpt in del två och tre i serien eftersom vi inte tyckte att första boken var lika bra som de andra delarna. Böckerna kan läsas fristående och passar för år två som kommit långt i sin läsning och uppåt.

Lärarhandledning till böckerna finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Månjättarna

Författare:

M-C3-A5nj-C3-A4ttarna-001Pablo och hans familj bor i Spanien. Den här sommaren har Pablos föräldrar beslutat att ta emot ett barn från ett flyktingläger i Västsahara. Pablo blir eld och lågor när han får veta det, förra året hade kusinerna en pojke från Afrika hos sig och de hade ett jättekul sommarlov tillsammans. Men till Pablos familj kommer en flicka, och det känns plötsligt inte lika roligt längre. Naisma är dock en annorlunda flicka, hon bär på en hemlighet och vänskapen mellan de båda utvecklas så sakteliga. Det blir en spännande sommar trots allt, och till vintern blir det en fortsättning på äventyret när Pablos familj åker till Västsahara för att träffa Naisma igen.
Gonzalo Moure har skrivit denna både varma och eftertänksamma berättelse om vänskap över gränser.