Jagger, Jagger

Författare:

Jagger JaggerBengt har sommarlov men trots värmen och trots att föräldrarna tjatar på honom om att gå ut och leka så vill han helst stanna inne. På gården finns grannbarnen och de är hemska. De tre jämnåriga barnen roar sig med att mobba Bengt så fort de ser honom. Det har gått så långt att Bengt har överfört deras syn på honom på sig själv. Om han bara inte var så äcklig så skulle de ju lämna honom ifred? Men en dag så träffar han strykarhunden Jagger och Jagger sporrar honom att ge igen och visar honom hur skönt det kan kännas att hämnas på sina plågoandar. Den här berättelsen skaver. Det finns inga enkla lösningar på Bengts problem, det gör det sällan i verkliga livet när det handlar om mobbning. Men även om Jaggers uppdykande i Bengts liv är uppskakande och ger honom nya problem så vinner han självrespekt och bättre självkänsla. Han vinner en (komplicerad) vänskap med Jagger men också ett nytt sammanhang, en grupp ovanliga vänner som han kan vara sig själv med. Till sist spiller Bengts nyvunna styrka över på hans snälla men ryggradslösa föräldrar. Skildringen av hur de vuxna  blundar och slätar över det grannbarnen gör mot Bengt på gården för alla att se är nästan det bästa i boken. Men visst kan vuxna läsare tycka att det är lite för mycket ”fult språk”, Jagger som lever som uteliggare och har ett mörkt förflutet svär friskt. Det gör Kenny, en av Bengts nya kompisar, också. Men som Bengts mamma säger: ”Bengts pappa sa visst också rätt mycket fula ord när han var liten. Sånt ska växa bort har jag hört.”

Talande djur som gestaltar marginaliserade eller utstötta personer i samhället är återkommande i Frida Nilssons böcker, i den här boken möter vi en hund som är uteliggare och i Apstjärnan är det en gorilla som blir Jonnas adoptivmamma. Det kan vara intressant att läsa båda titlarna och jämföra!

Frida Nilsson är en av Sveriges bästa författare. Den här boken nominerades till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris.

Jag ringer mina bröder

Författare:

jag ringer mina bröderEn bomb har nyligen exploderat i centrala Stockholm och Amor måste åka in till city och hitta en reservdel till en borrmaskin. Bombmannen eller terroristen har sprängt sig själv och det sprids rykten om vem eller vilka som ligger bakom. Många poliser är ute på gatorna och Amor känner sig förföljd på grund av sitt  utseende. Allteftersom dagen går blir han alltmer paranoid och läsaren börjar undra vad som utspelar sig i Amors huvud och vad som är på riktigt. Boken utspelar sig under ett dygn och vi får följa Amors febriga tankar, hans telefonsamtal (eller missade telefonsamtal ) med kusinen Shavi och besattheten av Valeria, tjejen han inte kan glömma. Jag ringer mina bröder är en viktig, tunn liten bok som bygger på den här debattartikelnJonas Hassen Khemiri skrev den några dagar efter terrordådet  i Stockholms city 2010. Vi tycker att det här är en ständig aktuell bok om dagens Sverige som alla borde läsa. Det är inte bara ämnet som är viktigt, Jonas Hassen Khemiri är dessutom en underbar språklig stilist och en av våra viktigaste samtida författare. Här kan man läsa om hur några gymnasieskolor i Malmö har arbetat med boken.

Använd boken när du arbetar med ”Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna” (Lgr11).  Det finns mängder av intressanta saker att samtala om, se särskilt hur stil och form används utan att på något sätt störa det angelägna innehållet och läsupplevelsen