Papegojans hemlighet

Författare:

I Papegojans hemlighet möter vi Mika och Katta som bor i Visby och går i årskurs fyra. Den spännande och annorlunda Tor har ännu en gång flyttat vidare med sin rastlösa mamma och deras husvagn. Tor har dock lämnat kvar sin papegoja Åsa, som nu bor i klassrummet. Lokaltidningen kommer därför till klassen och gör ett reportage, och Mika och Katta hamnar på tidningens framsida tillsammans med Åsa. Även Tor blir omnämnd i artikeln, vilket Mika känner på sig att den hemlighetsfulla Tor inte skulle tycka om. Katta börjar hänga med den ett år äldre och tuffare Skuggan och vill inte leka längre, hennes enda prioritet är att demonstrera för klimatet utanför kommunhuset. Mika känner sig barnslig och alltmer utanför, men så får Mika syn på Tor som skymtar förbi ute på skolgården. I samma veva dyker det upp en mystisk man som känns bekant och som verkar vilja kidnappa klasspapegojan Åsa. Papegojan som dessutom har börjat prata så konstigt. Mika förstår att det är något farligt på gång. Nu gäller det att hitta Tor och rädda Åsa.

Papegojans hemlighet av Mark Wallenius är en fristående fortsättning på Blixtar och hemligheter. Det här är en spännande och välskriven bok, som innehåller magi, familjerelationer och vänskap med komplikationer. Det är luftig text och korta kapitel. Vi tycker att den passar för årskurs 3 och 4.

Lärarhandledningen till boken hittar du här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Anrop från inre rymden

Författare:

Anrop från inre rymden är en novellsamling som berättar om känslor och händelser i gränslandet mellan barndom och tonår. Om den första förälskelsen, om vänner och ovänner, om syskon och familj. Kort sagt berättelser om sådant som alla kan känna igen sig i, och som ger upphov till mycket funderingar och diskussioner. Hur är det att vara kär i någon som redan är tillsammans med någon annan? Hur långt kan man driva med en vikarie? Hur stort ansvar har man för sina syskon? Och för sina föräldrar? Kan man bli bästis med någon som man varit ovän med? En samling noveller som får läsaren att tänka efter i dubbel bemärkelse. Passar kanske bäst för barn i år 5 och 6 på mellanstadiet.

Det lilla huset i stora skogen

Författare:

Laura bor med sin familj i en stor skog. När hon ska sova om kvällen är det mörkt och nästan tyst..men så ylar en varg. De kommer närmare  och hon blir rädd. Vargar kan äta små flickor. Men inne i huset, med pappas bössa ovanför dörren och med hunden Jack utanför som vaktar, är hon trygg och kan våga sova.
Livet i stora skogen är fullt av både faror och äventyr för barn och vuxna.
Det lilla huset i stora skogen är en nyutgåva av en älskad klassiker om en nybyggarfamilj i USA i slutet av 1800-talet. Under ett års tid för vi följa Laura och hennes familjs liv i vardag och fest, från  grisslakt till honungskalas.
Laura Ingalls Wilder berättar fängslande om alla de små detaljer kring jakt, matlagning, kläder och traditioner under den här perioden i USA:s historia som är så annorlunda än vårt liv nu. 

Vi tror att man kan läsa den här boken tillsammans med sin klass från skolår fyra och uppåt och det finns mycket att prata om. Till exempel vem som idag gör allt det här som Laura och hennes familj fick ordna själva, som kläder och mat?
Berättelsen om Laura och hennes familjs fortsatta öden skildras sedan i den älskade och filmade serien om Det lilla huset på prärien.