Monstret och människorna

Författare:

Monstret och människorna handlar om Frank, som efter att ha blivit biten av grannens hund förvandlats till en hamnskiftare. Med hjälp av en magisk ramsa kan han välja om han vill vara monster eller människa. Efter förvandlingen har en helt ny värld öppnat sig för honom där han äntligen har fått nya vänner som också är monster. Men allt som rör hans monster-jag och hans monster-vänner måste hållas hemligt, för människorna i staden är väldigt rädda för monstren. ”Rädslan är som en eld. När den väl har börjat sprida sig är det svårt att få stopp på den.” säger Franks monsterkompis Magnolia. Och trots att monstren inte har gjort något ont så vill människorna utrota dem. Det har gått så långt att några har startat MYS – Människorna i Yrreds Samlingsparti och medlemmarna gör allt för att sprida sitt hat mot monstren. Men det farligaste av allt är att även om det finns många människor som inte håller med MYS, så är de för rädda för MYS:arna för att säga något. Till slut är en uppgörelse mellan monstren och människorna oundviklig, men tack och lov finns det både modiga monster och människor som tillsammans lyckas avstyra en katastrof!
I Cirkulationsbiblioteket har vi även första delen om Frank Monstret i natten, men delarna går att läsa fristående. Båda böckerna passar bra att läsa i årskurs 2 och 3 och kan med fördel användas i arbetet med källkritik.

Lärarhandledning: Monstret och människorna

Parvanas vandring

Författare:

parvanas vandringDen osynliga flickan av Deborah Ellis handlar om Parvana som tvingas klippa håret och klä ut sig till pojke för att kunna försörja sin familj under talibanernas tid i Afghanistan.
Parvanas vandring är fortsättningen. Familjen har splittrats och Parvana tvingas ut på en farofylld vandring för att leta rätt på sin mor och storasyster. Hon är fortfarande klädd som en pojke, på väg genom ett krigshärjat land. Tillsammans med några andra övergivna och skadade barn kämpar hon för att överleva och att komma fram till något som kanske kan bli deras hem. Detta är en fantastisk berättelse som vunnit flera priser.
Vi har den även på engelska, Parvana’s journey.

Rico, Oskar & skuggorna i gårdshuset

Författare:

Rico-252C-2BOskar-2Boch-2Bskuggorna-2Bi-2Bg-25C3-25A5rdshusetRico är ett lågt begåvat barn. Han är inte dum, han bara tänker lite långsammare än andra. När han blir stressad eller allting runt omkring honom blir för komplicerat är det som om bingokulorna i huvudet börjar snurra alldeles för fort och då kan något ramla ut. Vad som ramlar ut kan man aldrig veta och det är det som är problemet. Rico tycker om att spela bingo med sin mamma och kvarterets pensionärer.
En dag möter Rico Oskar utanför sin port, Oskar som är högt begåvad. Han är lite yngre och går alltid omkring med en motorcykelhjälm på huvudet. Han är beredd för han vet att vad som helst kan hända.
Det verkar som om Rico äntligen har fått en kompis! Men så dyker barnkidnapparen som härjar i Berlin upp, och Rico blir tvungen att utmana sig själv och göra saker som tidigare skulle varit helt otänkbara. Som att ge sig ut på Berlins gator alldeles själv för att försöka rädda någon som han hoppas är hans kompis.
Det här är en fin berättelse skriven i dagboksform om att vara annorlunda och längta efter vänskap. Författaren är Andreas Steinhöfel, tysk barn- och ungdomsförfattare.

Provläs: Rico, Oskar och skuggorna i gårdshuset