Den där Jonny Jonsson Johnsson

Författare:

Heter man Jonny är det kört. I alla fall om man ska tro på klassens största idiot Nicolai, som hört ryktet om att personer med namn som slutar på y brukar hamna i fängelse. Dessutom kunde Jonnys föräldrar inte komma överens om någonting, inte ens vad han skulle heta i efternamn, så han fick bådas namn. Jonny Jonsson-Johnson fick det alltså bli. Som tur är så är hans föräldrar skilda, men Jonny inser med fasa att det verkar som om de kanske ska bli ihop igen och det får bara inte hända! Till råga på allt bor han granne med Krister Pettersson och en dag befinner sig plötsligt Jonny i dennes kök ätandens skumtomtar medan de lyssnar på hårdrock. Och som om inte det är nog ska han ”hjälpa” sin bästis Elias att bli ihop med klassens populäraste tjej – men det blir absolut inte som någon av dem har tänkt sig. Och dessutom råkar han säga högt till hela klassen att han är en åsna… Jonny har en del att ordna upp.
En tokrolig berättelse som ändå har ett djup och uppslag att diskutera. Passar allra bäst för åk 5 men den går även bra att läsa i åk 4 och i början på åk 6.

Provläs: Den där Jonny Johnsson Johnsson

 

Jag finns

Författare:

Hjärtat är en muskel som aldrig vilar, men tänk om det stannar, då finns man inte längre. Detta är sådant som 14-åriga Johanna funderar över. Johannas liv borde vara bra. Hon borde vara en vanlig tonåring, med kompisar, plugg och vanliga tonårstankar. Istället är hennes liv ett helvete. I skolan blir hon misshandlad av två killar och hemma väntar samma sak, så Johanna har ingenstans där hon kan känna sig trygg. Men varifrån ska hon få kraften att säga ifrån och försvara sig själv när hon känner sig ensammast i världen? Måste hon sluta finnas för att slippa ifrån alla de som gör henne illa?

En mörk berättelse som slutar ljust. Johannas liv vänder och livet blir lättare att leva. Hon finns och vill finnas. Detta är en självbiografisk berättelse som handlar om överlevnad och om mod och kraft att ta sig vidare från mörker till ljus. Vi rekommenderar den från årskurs 8.

Provläs: Jag finns