White Bird

Författare:

Julian har fått i uppgift att skriva en uppsats om någon i sin närhet och han kontaktar sin farmor Sara som bor i Frankrike. Han ber henne att berätta om sina upplevelser under andra världskriget, och trots att hans farmor först tvekar inför de plågsamma minnena, så börjar hon berätta.
Sara hade en lycklig barndom tillsammans med sina föräldrar. Hennes pappa brukade kalla henne för ”White Bird” och kasta upp henne i luften och säga att hon var en fågel som kunde flyga hur högt hon ville. Men allt förändrades när Tyskland ockuperade Frankrike och judeförföljelserna började och eftersom Sara och hennes föräldrar var judar drabbade det dem. En dag dök nazisterna upp för att hämta alla judiska elever på Saras skola. Sara lyckades dock hålla sig undan, och fick hjälp av sin klasskompis Julian att smita iväg och gömma sig på ett höloft. Där blev hon kvar i flera år och det var tack vare Julian och hans föräldrar som hon lyckades hålla sig gömd. De kom med mat och dryck och höll hennes mod uppe. Under åren som gick började kärleken växa mellan Julian och Sara och de drömde om en framtid tillsammans när kriget var över. Tyvärr slutade det inte som de hade hoppats på.
R. J. Palacios White Bird är en bildroman om andra världskriget som berättar om alla de hjältar som riskerade allt för att rädda andra. Det är en stundtals mörk historia, men den slutar hoppfullt. För som Julians farmor säger: ”Evil is only stopped when good people finally come together to put an end to it”.

Provläs: White bird

Kärleksboken

Författare:

K-C3-A4rleksbokenKärleksboken av Lin Hallberg är den fjärde boken om klassen på Ängbäcksskolan. Nu ska de gå ut sexan och splittras. Men först kommer sommaren och flickorna kring Auriel – klassens ”drottning”- åker på en liten helgtripp till en sommarstuga på landet för att fira friheten. Där möter Auriel Aron för första gången och kärleken slår till. Plötsligt blir livet spännande, pirrigt, krångligt och kaotiskt. För det är inte enkelt för någon av dem: kompisarna har sina krav och bilder, föräldrarna sina och Arons och Auriels ömtåliga känslor och längtan kläms och solkas av andra.

Kärleksboken är enkelt och rakt berättad, det är många i gruppen kring Auriel och Aron som kommer till tals när konflikter och lögner och fult spel kommer upp till ytan. Men där finns också verklig värme och vänskap och genom konflikterna och kriserna växer de alla en smula. Och visst är det äkta kärlek…
Boken ger ett mycket bra underlag till samtal om relationer mellan kompisar, mellan killar och tjejer, mellan vuxna och barn. Och det finns många, många situationer där man kan känna igen sig som ung – eller för den delen – som människa.

Provläs: Kärleksboken