Höra pulsen slå

I den här novellsamlingen kan man läsa tretton noveller om kärlek, sex och relationer av olika samtida svenska författare. Flera av novellerna lyckas med att beskriva stunder i sexuella situationer som åskådliggör samtyckesproblematik på ett känsligt och realistiskt sätt. Andra saker som tas upp i de olika novellerna är lust, första gången och när en online-relation inte alls är vad man förväntat sig och trott på, utan tvärtom blir en farlig och obehaglig upplevelse. Men på det stora hela är det positiva berättelser om lust och känslor och att vara ung och kär. Vi tycker att den här samlingen är mycket läsvärd och användbar för diskussioner i klassrummet om just sex, samtycke och relationer. Passar från årskurs åtta och till gymnasiet.

Vakuum

Författare:

”Dagarna blir så långa när någon är död”, tänker Jonna. Hennes storebror Johan tog sitt liv för snart ett år sedan och hon känner mest ilska. Hur kunde han lämna henne när det fanns så mycket kvar som han inte hade lärt henne? Så mycket de inte hunnit göra tillsammans? Omgivningen förväntar sig att allt bara ska vara som vanligt men  ingenting kommer ju någonsin att bli det minsta vanligt igen. Jonna har känslan av att hon flyter runt i ett vakuum av kompakt mörker och gråta kan hon inte göra för då dör hon.
Men en dag hittar hon en lapp i en av sina vinterstövlar; Guten Tag, står det. Lappen är från Johan och efter hand hittar hon fler lappar från honom. Lapparna leder henne till en stuga på landet där Johan brukade vara och hon letar febrilt efter fler ledtrådar för att få svar på den största av alla frågor: Varför?
I sitt sökande får hon oväntad hjälp av stuggrannen Ruben, och mellan dem växer något fram som gör att den hårda knuten i Jonnas mage långsamt, långsamt börjar att lösa upp sig – men om man gråter dör man ju – eller?
Mia Öströms bok behandlar ett ämne som väcker många tankar och känslor. För det är inte bara personen som dör som försvinner, utan även det liv som omgivningen levde. De som blir kvar ska försöka förstå och acceptera vad som har hänt, och samtidigt försöka leva vidare. Varför väljer en ung människa att avsluta sitt liv när det precis har börjat? Och hur ska man som närstående lära sig att stå ut med den obeskrivligt smärtsamma förlusten? Boken lämnar inga tydliga svar på frågor som dessa, utan lämnar mycket utrymme för reflektion och diskussion. En viktig bok!

Avblattefieringsprocessen

Författare:

avblattefieringsprocessenZulmir Bečević har skrivit en satirisk dystopi, humoristiskt tillskruvad men full med vassa iakttagelser och resonemang kring vad svenskhet egentligen är.
”Partiet” har tagit över makten i Sverige och med dem har nya regler och restriktioner införts. Förorternas höghusområden har börjat kallas för ”zoner”, i bussarna har en avdelning för personer med ”icke svensk klädkod” införts och barn till utrikesfödda ska lära sig bli svenska på riktigt. Det kallas för Avblattefieringsprocessen.
Det är vad som händer Alen. Just fyllda 15 kallas han in till ett möte där han får veta att han måste bli svensk. Det är ju bara det att han är född i Sverige, är svensk medborgare och pratar svenska. Han har alltid sett sig själv som svensk, visst hans pappa flydde som ung från forna Jugoslavien men hans mamma var svensk. Men det räcker inte, han ser inte svensk nog ut.
Först ska det ”icke-svenska” ut genom fysisk ansträngning, som att klippa folks gräsmattor och städa deras toaletter. Samtidigt ska det ”svenska” in, för det får han en mentor som ska lära upp honom hur en riktig svensk beter sig, som att inte glömma att spola på toaletten eller besöka folk oannonserat.

Avblattefieringsprocessen lyfter fram det absurda i den nationalistiska vi-och-dom mentaliteten. En både läsvärd och viktig bok som berättar om ett fientligt Sverige ur den utsattas perspektiv och som jämte Per Nilssons Svenne, där perspektivet istället är inifrån det styrande partiet, kan ge många intressanta diskussioner kring samhälle och demokrati.