Spela för livet
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

Spela-f-C3-B6r-livet-001Det finns allt för många platser på jorden där det som händer i den här bokens inledning är verklighet. Soldater kommer till en by, och byborna blir anklagade för att ha stött fel sida i inbördeskriget, röstat på fel parti i valet eller tagit emot mat av fel personer. Här är det Zimbabwe, och Deo lyckas undkomma soldaternas gevärseld tillsammans med sin äldre, förståndshandikappade bror. Allt han får med sig är en läderpåse med lite pengar i. Vägen mot säkerhet är långt ifrån given, många strapatser och många olika svårigheter väntar dem. Beskrivningen av pojkarnas flykt och Deos förtvivlade försök att skydda sin bror är både spännande och hemsk, men det finns värme och till sist en gnutta hopp om en ljusare framtid.
Michael Williams har fått med såväl brännande aktuella frågor som något så universellt som kärleken till fotboll. Läs och samtala, med elever från årskurs sex och uppåt.

Dansar Elias? Nej!
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

Dansar-Elias-NejDen här historien handlar om sextonåriga Elias. Elias har dragit sig undan kompisarna och gjort sig väldigt ensam. Hemma är saknaden efter mamma så plågsam att pappa och Elias inte kan kommunicera längre. Men snart börjar några ihärdiga främlingar ta plats i Elias liv. En lite flicka som heter Anna och som nyligen flyttat in i Elias hus. En gammal dam, även hon en granne, som lyssnar väldigt högt på Jussi Björling och som visar sig känna Julia från Ju-jutsu-träning. Julia som Elias är intresserad av – om han bara skulle våga. Sakta börjar Elias att leva upp igen och han vågar! Det är en underbar bok om saknad, om vänskap och lite om kärlek. Katarina Kieri fick Augustpriset 2004 för den här boken. Passar från skolår 8-9 och gymnasiet.