Jellicoe Road

Författare:

jellicoeJellicoe road är en underbar och mångbottnad roman som rymmer två olika berättelser som utspelar sig på samma plats men vid olika tidpunkter. Två trådar som vävs samman till en enda stor berättelse om familj, identitet, sorg, kärlek och vänskap.

Det handlar om Taylor som vid elva års ålder blir övergiven av sin  mamma på ett 7-eleven. Hon hittas av Hannah som sedan den dagen har tagit hand om henne, nästan som en mor. Taylor och Hanna bor på internatskolan Jellicoe school.
I bokens början blir Taylor vald till ledare över skolan och ansvarig för territoriekriget mot stadens ungdomar och den gästande kadettskolans elever. Territoriekriget är en avancerad krigslek som har pågått i snart tjugo år och ingen av ungdomarna vet egentligen hur det startade bara att det måste fortgå. För Taylor kompliceras territoriekriget av att kadettskolans nya ledare (Jonah Griggs) är samma kille som hon en gång rymde från skolan tillsammans med. Hon i jakt på sin mamma, han för att komma hem till sin familj.
Taylor är bokens huvudperson men vi får också lära känna fem ungdomar som alla bodde i Jellicoe på 80-talet och som utgör huvudpersonerna i Hannahs romanmanuskript som Taylor älskar att läsa i smyg. Plötsligt reser Hannah bort. Hon lämnar inte någon förklaring och Taylor får ensam försöka hantera ansvaret för de yngre barnen i sitt elevhem, territoriekriget och hennes nystande i sitt förflutna. Under berättelsens gång hittar Taylor fler och fler ledtrådar och Hannahs manuskript om de fem unga människorna får en ny betydelse för henne.

Det här är verkligen en boksamtalsbok, det finns så många trådar att följa, så många frågor i berättelsen, så mycket att prata om! Använd gärna boken för att exemplifiera några”Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna” (Lgr11). Vi tycker att den passar för år 9, för läsvana elever i år 8 och för gymnasieelever.

I boken Jellicoe road kan du hitta en text-till-text-koppling till To kill a mockingbird. Detta är ju en klassiker som ganska ofta omnämns i andra böcker. Här finns lite i innehållet, en intressant koppling, att samtala om.