Love, Simon

Författare:

Det skulle räcka med tre ord för att Simons hela värld skulle förändras: ”Jag är gay”. Han tänker själv att hela komma-ut-grejen är ”som en enorm, igenspikad låda full med obekväma situationer som han inte ser fram emot att öppna, men som inte heller kommer att vara hela världen”. Inte för Simon i alla fall.
För problemet är egentligen Blue, den mest fantastiska kille som Simon aldrig mött. Blue gå på samma skola, men Simon vet varken hans riktiga namn eller hur han ser ut. Sedan början av terminen, då Simon ”hittade” Blue på Tumblr och tog kontakt, så har de skrivit till varandra. Om allt och inget, om ensamhet och om svårigheten att ”komma ut”. Och trots att de inte träffats så har en förälskelse vuxit fram mellan dem, som bara blir allt starkare. Ingen i deras omgivning vet något om det och deras relation, men så råkar en skolkamrat läsa Simons och Blues mailkonversation och hotar med att avslöja Simon. Simon måste agera snabbt för att hindra att ryktena börjar spridas, eller är det kanske dags att han gör tvärtom och visar vem han faktiskt är? Och att ta reda på sanningen om vem Blue är innebär också att Simon måste ta itu med sina egna fördomar.
Love, Simon av Becky Albertalli är en berättelse om kärlek, identitet och om att våga vara den man är. Vi rekommenderar den från årskurs 8.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Den finns även att låna som film på sli: Love Simon

Törnrosens nyckel

Författare:

Här är en bok för alla med äventyrslust! Lin älskar äventyr och hemma på Sommarkullen ordnade hon och kompisen Niklas trolljakter och andra spännande lekar. Men nu är Lin tvungen att bo i staden, och här har hon också fått begrava sitt älskade husdjur, en liten sork vid namn Rufus. Så anländer ett paket med en nyckel och ett enda ord – Törnros – och plötsligt rullar äventyret igång. Lin hamnar i Sylver, ett fantastiskt vinterrike där alla de djur som en gång älskats av ett barn bor. Här träffar hon Rufus igen och tillsammans dras de in i ett spännande äventyr, en jakt för att hitta den försvunne Vinterprinsen. Det brådskar, och det finns de som sätter käppar i hjulet för dem. Ska de hinna rädda vinterriket? Äventyr, saga och fantasy av författaren Tone Almhjell.

Flyga drake

Författare:

Den här boken av Khaled Hosseini har blivit en riktig bästsäljare, den berättar om ett skeende i en del av världen som många inte har så mycket kunskaper om. Afghanistan i fredstid – och senare under sovjetisk ockupation och ännu senare när talibanerna tagit makten. Amir är huvudperson och vi kommer honom riktigt nära i hans upplevelser genom barndomen med bästa vännen Hassan, hans svek mot denne och hans längtan efter att kunna ställa allt till rätta långt senare. Efter många år i USA inser Amir att minnena av hemlandet aldrig lämnat honom. Han reser tillbaka för att ställa saker och ting till rätta. Det här är en fantastisk och mycket gripande roman som också filmats. Boken finns även på ryska Begusjtjij za vetrom.