”Blommor är Vackrare än de är 38. Tanken gjorde honom mycket lycklig”
Den som blir lycklig är Björnen. Först fanns han inte, sen fanns han och nu håller han på att utforska vem han är och hur världen är beskaffad.
Björnen är huvudpersonen i boken Björnen som inte var där av Oren Lavie och med bilder av ALMA-pristagaren 2017, Wolf Erlbruch.
Det är en underbart vacker bok och en underbart härlig och förvirrande text med massor av filosofiska krumsprång och ordkrumelurer.
Kan Vackra vara en siffra – just för blommor? Är ”Framför mig” en plats man kan ta taxi till?
Att få gamla vänner – det måste ju vara bättre än att få nya vänner? Kan klockan vara ” en kvart över En gång för länge sen” ?
Björnen som inte var där kan läsas av alla åldrar men kanske på olika sätt – det brukar vara så med riktigt bra litteratur. Som liten är det en rolig saga, som stor kan du njuta av ett allkonstverk vars bilder man skulle vilja rama in och sätta på väggen.
Man tänker lite på Nalle Puh när man läser denna vänliga, udda och tankeväckande bok, för den som gillar att tänka utanför ramarna.
Använd den i klassen när ni pratar om ordglädje och ska skapa egna ord, fundera över den tillsammans när ni diskuterar begrepp som framför och bakom..kolla på tekniken som använts för att göra bilderna..
Björnen som inte var där är helt enkelt en bok att bli lyckliga av, antingen man är bild eller ord-älskare.!
Sökresultat: 3 böcker.
En mördarkatts dagbok
Författare: Anne Fine”Okej, okej . Så skjut mig. Jag dödade fågeln.” Tuffy är en katt. Katter är rovdjur, de dödar, så är det bara. Det får ens familj helt enkelt förstå, tycker Tuffy, i sin alldeles egna dagbok.
En mördarkatts dagbok innehåller flera dödsfall och reaktionerna på dem. För det mesta handlar det om förtvivlan och ilska. Men när familjen tror att Tuffy dödat grannens vita kanin Stampe får de nog – nu spikas kattluckan igen för Tuffy! Och så måste man hitta ett sätt att dölja mordet så grannarna inte upptäcker vad som skett…
En mördarkatts dagbok av Anne Fine är en rolig, drastisk och underhållande berättelse. Korta kapitel (2-3 sidor) och en väldigt speciell ton gör det till en perfekt bok för 7,8 och 9-åringar som klarar lite mer text än de allra enklaste böckerna. Fina illustrationer på varje uppslag som stämmer perfekt i uttryck och attityd gör boken ännu bättre. Illustratören Emma Göthner står för bilderna.
Vi har den även på engelska, då för lite äldre elever: The diary of a killer cat
De lata barnens bok
Författare: Peeter SauterDen här boken har vi själva läst högt ur på fikarasten och skrattat så kaffet går i vågor i kopparna.
De lata barnens bok av Peeter Sauter innehåller 21 korta berättelser med en speciell absurd humor. Språket har det raka, nästan sakliga tonfall som mindre barn har när de berättar, vilket fungerar väldigt bra tillsammans med de galna historierna.
Trevliga illustrationer och en berättelse per uppslag gör boken läsvänlig. Och humorn i denna bok fungerar väldigt bra också på lite äldre läsare – i alla fall har alla vi visat boken lämmnat igen den med ett leende. Den kommer säkert att uppskattas både av yngre barn och tonåringar på högstadiet, och varför inte läsa högt ur den i personalrummet en dag då man behöver fnissa lite…