Typiskt på en tisdag

Författare:

Hugo och Vilma ska tälta tillsammans med Vilmas storebror Alex. Men Alex blir sjuk och det ser inte ut att bli någon tältning för de båda vännerna. Men så lyckas Vilmas morfar på något sätt övertala alla oroliga föräldrar om de ändå ska få tälta. Och det är ju jättekul och spännande till en början, men när det sedan börjar bli mörkt och de tycker att någon smyger runt tältet och det dessutom börjar brumma konstigt i närheten, då är det inte så kul längre. De blir mer och mer övertygade om att det är en björn som kommer att äta upp dem. Men puh! Det var ju bara morfar som tältar i närheten vars snarkningar låter väldigt björnlika. Och då förstår de varför föräldrarna låtit dem sova i skogen själva- morfar har ju sovit i närheten hela tiden.

Textmässigt är denna bok helt perfekt för nybörjarläsare som är redo för kapitelböcker. Korta kapitel, rikt illustrerad och lagom spännande.

Blinda Rödluvan och vargen

Författare:

Rödluvan kan inte se, hon är blind. Men mormor fyller år och Rödluvan försöker därför ändå ta sig genom skogen. Hon vill ju gratulera!
När hon hör att det prasslar förstår Rödluvan att hon möter ett djur och frågar om hjälp – men ingen har tid att hjälpa henne. Fast alla varnar henne för vargen.
Djuren hon möter uppmanar henne att lyssna, att känna och att lukta för att hitta rätt.
Så möter Rödluvan vargen – som säger att han ”bara är en liten grå hund” – och eftersom hon inte kan se, så får hon lov att lita på honom.
För ”hunden” – han kan följa med och hjälpa henne lovar han…
Det här är en ny variant av den gamla berättelsen om Rödluvan och vargen, men också en berättelse om tillit och om konsekvenser och slutet är ganska oväntat.
Bilderna är vackra sparsmakade och uttrycksfulla.
Blinda Rödluvan och vargen är en intressant och annorlunda version av den gamla folksagan, som kan läsas och diskuteras med både yngre och äldre elever.. Författare och bildskapare är den unga kinesiska konstnären Han Xu.

Hemsöborna

Författare:

”Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen”. Med dessa kända rader inleds Strindbergs roman Hemsöborna som utspelar sig på en ö i Stockholms skärgård i slutet av 1800-talet. Huvudkaraktärerna utgörs av fastlänningen Carlsson, änkan Flod och hennes son Gusten. Carlsson kommer ut till ön för att hjälpa till med änkan Flods lantbruk, men Gusten retar sig direkt på denna högfärdiga storstadsbo och konflikter uppstår. Under somriga dagar skildras livet i Stockholms skärgård med ingredienser som förälskelse och bröllop, liv och död.

Vi har den som lättläst.