Flickan jag älskar heter Milena

Författare:

David är nio år och fullständigt betagen av Milena, flickan med ögon som svarta solar.
Milena som går i hans klass i skolan men som inte SER honom. Det vill David ändra på – men hur ska
han bära sig åt?
Detta är det enda han kan tänka på, det enda som betyder något för honom. Och han gör upp planer:Ska han vara rolig? Tuff? Snäll? Duktig?
Alla hans olika strategier misslyckas helt och det är först när han förtvivlad och modlös ger upp och ger sig ut på promenad med familjens kloka hund som det plötsligt vänder..för vem möter han då – jo Milena!
Flickan jag älskar heter Milena är en varm och inkännande berättelse om starka känslor för yngre barn. Det finns mycket att känna igen sig i och mycket att prata om. Det  är mycket välskrivet och det finns inga tydliga tidsmarkörer som kunde gjort boken daterad. Per Nilsson har åstadkommit en riktig liten kärleksklassiker som håller ännu, trots att den har några år på nacken.

Belägring

Författare:

Ann Jungman berättar med enkelt språk om syskonen Ivan och Varyas kamp under andra värlskriget och den tyska belägringen av Leningrad.
Pappan är militär och mamman läkare och Varya är stjärnelev på Leningrads mest välkända musikskola och elev till kompositören Sjostakovitj. Men deras liv vänds plötsligt upp och ned när den tyska armén belägrar Leningrad. Det finns ingen elektricitet och ingen mat, och medan bomberna regnar över staden måste syskonen på egen hand kämpa för sin och deras lillebror Sashas överlevnad i det krigsdrabbade Leningrad.

Trotts att boken är kort och lättläst i stor och luftig stil, rymmer den mycket sorg, spänning och medmänsklighet. Vi har även boken på engelska, då med titeln Siege. Skolår 7-9.