En droppe midnatt

Författare:

Jason ”Timbuktu” Diakité kände sig halv under hela sin uppväxt; hälften amerikan, hälften svensk; hälften svart, hälften vit. Han ställde sig frågan om det fanns någon plats där han kunde känna sig hemma? I sökandet efter sina rötter åkte Jason till den amerikanska Södern, där han insåg att mycket lite hade förändrats sedan hans farfar gav sig därifrån för att söka ett bättre i liv i Harlem. På samma sätt lämnade Jasons pappa Harlem för att söka sig ett bättre liv i Sverige.
”En utbildning och värdigheten, det kan ingen ta ifrån dig”, brukade hans pappa säga, liksom ”Du är svart, var stolt över det.”  För Jason tog det många år att förstå vad hans pappa menade. För medan Jason under sin uppväxt trakasserades för sin hudfärg försökte han att skydda sin pappa genom att inte berätta hur det egentligen låg till. Men under ytan kunde Jason ändå ana sorgen över sin pappas insikt om att man aldrig kan flytta ifrån sin hudfärg och att rasismen finns överallt. En droppe midnatt handlar om sökandet efter en identitet och längtan efter att höra till. Detta är en bearbetad lättläst version av boken med samma namn.

Provläs: En droppe midnatt

Lärarhandledning: En droppe midnatt
Värdegrundsarbete: En droppe midnatt

Lägerkrisen

Författare:

L-C3-A4gerkrisen-001Detta är en bok i serien Mitt livsfarliga liv, om Juni som går i andra klass. Hon är en helt vanlig tjej som oroar sig för en del saker ibland och råkar ut för diverse missöden ibland. Sånt som händer! Här är det en förestående hajk med klassen som oroar. Sova i vindskydd i skogen bland en massa småkryp? Usch!
Innan kvällen kommer hinner det också hända en hel del där i skogen, både roligt och mindre kul, lite skojigt bus – men också klasskompisar som ljuger och är dumma. Ann Caroline Håkans är författaren. En läsa mera-bok som kan ge upphov till bra samtal om rädslor och om relationer.

Provläs: Lägerkrisen

Skattkammarön

Författare:

En av världens kanske mest kända sjörövarböcker, Skattkammarön av Robert Louis Stevenson, finns på Cirkulationsbiblioteket i två olika versioner. Dels har vi den i fulltext, men även Maj Bylocks bearbetade version som passar bra för de lite lägre årskurserna. Det är den unge Jim Hawkins som berättar historien om sitt äventyr då han under dramatiska omständigheter får tag i en skattkarta. Tillsammans med en godhjärtad doktor och en nyfiken godsägare samlar han ihop en besättning och ger sig ut på havet. Inte anar de att den ökände piraten Long John Silver och hans hejdukar finns ombord, och väl fram på Skattkammarön blir det en kamp på liv och död om vem som ska finna skatten…

Provläs: Skattkammarön