Birdsong

Författare:

Efter en bilolycka slutar Annie lyssna på musik, tidigare kunde hon höra en början till ny musik överallt bland vardagens olika ljud. Det bästa Annie visste var att spela sin flöjt och skapa musik. Efter den långa sjukhusvistelsen efter olyckan, blir Annie och hennes mamma tvungna att flytta till ett nytt obekant område. Trots att Annie mår nästan helt bra nu och hennes fysioterapeut tjatar om att hon måste börja träna sin kropp efter de skador hon fick vid olyckan och särskilt börja spela på sitt älskade instrument igen, så kan hon inte. Annie vågar inte och litar inte på att hon kan hitta tillbaka till musiken. Hon är irrationellt arg på sin mamma och på deras nya livssituation. Men med hjälp av en ny kompis hon träffar på gården mellan lägenhetshusen de bor i och en fågelfamiljs öde får hon sakta tillbaka lusten till musik och kan acceptera det som varit och livet som det är nu. Det här är en lättläst berättelse om vänskap, mod, att börja om och om koltrastar och deras sång. Den passar för läsare i år 4, 5 och 6 och vi har den även på svenska.

Jag är Polleke ska du veta!

Författare:

Jag-2B-25C3-25A4r-2BPolleke-2Bska-2Bdu-2BvetaBorde man inte sörja och gråta när ens älskade farfar är död?
Polleke, 12 år bor i Amsterdam och funderar just nu mycket omkring döden och vad som händer efter. Hennes brokiga familj och mångkulturella omgivning har alla lite olika uppfattningar och Polleke själv – ja hon vet inte vad hon ska tro.
Detta är en rolig och underfundig bok om de stora frågorna i livet. Pollekes röst och tankar är trovärdiga för en tolvåring som varit med om lite ovanliga saker.
Polleke stöter på många olika sätt att förhålla sig till liv och död när hon bearbetar sin saknad efter farfar , under begravningen och efter.
Hon funderar också över kärleken : Mimon, klasskamraten med rötter i Marocko som hon är kär i men vars familj vill att han ska gifta sig med en flicka från hemlandet. Hur blir det om Mimon och Polleke kommer att fortsätta att hålla ihop?
Trots sitt begränsade omfång ( 96 sidor) hinner boken ge underlag till många samtal och funderingar.
Guus Kuijer är en av Nederländernas mest kända barnboksförfattare och han fick ALMA-priset år 2012. Det här är den femte boken om Polleke.