Tsotsi
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

Han är småväxt och yngst, men den obestridlige ledaren. Han lever på att råna och mörda tillsammans med sitt gäng. Han är iskall och minns ingenting om sin barndom eller sitt riktiga namn. Nu kallas han Tsotsi.
Efter en konflikt med en av gängmedlemmarna ger sig Tsotsi ut på gatorna för att hantera de känslor som väckts. Han stöter på en flicka i en park och när han försöker råna henne lämnar hon skrämt över en kartong till honom och springer. Kartongen innehåller ett levande spädbarn – och plötsligt händer det något inom Tsotsi: ett minne vaknar, ett minne från hans barndom…

Tsotsi är en stark bok som griper tag direkt, man följer Tsotsis gradvisa förändring med andlöst intresse – trots att han inte är någon särskilt trevlig person från början.
Språket och beskrivningarna är rena och avskalade, men man känner hettan och rädslan, frågorna och den tunga tystnaden mellan orden. Miljön är en kåkstad i Sydafrika under aparheidlagarnas tid på femtiotalet – men egentligen är det en tidlös bok eftersom den i första hand handlar om en individs förvandling och utveckling.

Författaren Athol Fugard skrev boken tjugo år innan den kom ut i bokform första gången (1979). Ytterligare tjugo år senare filmades boken och vann pris för bästa utländska film på Oscarsgalan 2006. Tsotsi är en bok som kan läsas och diskuteras ur många olika synvinklar, både politiska, historiska, psykologiska och språkliga med klassen. Men man bör minst gå i åttan för att läsa den i grupp. Och filmen är ett bra komplement.

” …överallt på trottoarerna jäktar folk fram, kvinnor svällande av stolthet och småttingar, män magra av misär och maktmotstånd och ungdomar fulla av lockelse och lust.” Du hittar många intressanta språkliga drag att lyfta vid den gemensamma läsningen, till exempel målande miljö- och personbeskrivningar.