Fripassageraren
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

FripassagerarenDet här är en ganska speciell äventyrsroman om två syskon, Nell och Nick Marley. Efter faderns död inser syskonen att de inte vet så mycket om sin bakgrund. Vem var deras mamma egentligen? Hon försvann tidigt ur deras liv, men vad hände? Plötsligt är de båda på väg för att finna svar på många frågor och den första ledtråden för dem mot Afrika i båt. Det måste genast sägas att många av våra gängse uppfattningar om hur världen fungerar och hur saker och ting förhåller sig ställs på ända. Detta är nämligen en roman skriven i steampunk-stil. Steampunk förklaras som en slags science fiction fast historisk – det vimlar av ångmaskiner, luftskepp och det förekommer ofta futuristisk teknologi som 1800-talsmänniskor föreställde sig den. Mycket blir rena konstigheter och anakronismer – men det är meningen att det ska vara kul! Nell och Nick är även de ganska annorlunda och vi förstår att författaren har lekt med olika föreställningar, den här steampunk-stilen inbjuder liksom till det. Det är i alla fall ganska lättsamt och roligt och boken ger massor med ingångar till både historia och till skrivande och fantasi.

Ingen behöver veta
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

ingen-2Bbeh-25C3-25B6ver-2BvetaUnder ett pass i slalombacken kraschar Gustaf in i ett träd. Då han vaknar upp på sjukhuset har han en bruten arm och hjärnskakning. Hans mamma är förtvivlad eftersom hon måste åka på en konferens i USA och blir borta i några veckor, men hennes syster Agneta ställer upp och ser efter honom.
Inledningsvis går det bra, Agneta lagar mat och bjuder på vin. Men till natten blir hon ledsen och gråter över sitt ex. Hon kryper ned hos Gustaf, de kan ju bara värma varandra lite. Hon är ledsen och han har ont. Ingen behöver få veta…
Christina Wahldén väjer inte för allvarsamma och svåra frågor. I Ingen behöver veta ger hon sig i kast med myten om att killar inte kan våldtas. En bok för högstadiet och som fungerar bra som samtalsunderlag i klassen.