Var man
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

Var-manBoken Var Man bygger på en pjäs som bland annat sattes upp på Unga Dramaten 2004 och är till allra största delen uppbyggd av korta monologer från de tre huvudpersonerna: Sanna 16 år, Kristian 16 år och Tobbe 18 år. Författaren Greta Sundberg bygger skickligt upp ett drama både genom de yttre händelserna och det som händer inuti de tre ungdomarna under berättelsens gång. Kristian brottas med sin förälskelse i Sanna, med sitt förhållande till sin frånvarande pappa och till mamma som väntar barn med sin nye pojkvän. Tobbe är en hård kille på ytan men under kokar han av lika delar vrede, förtvivlan och beslutsamhet – han ska slåss mot det han tycker är fel i samhället till den dag han dör.
”Jag är Sanna
Jag är sexton år
Jag ska inte gå under
Jag ska härifrån
så långt det går
Det ska inte döda mig”
Så låter Sanna. Hon är en person i skolan – som hon hatar – och en helt annan inuti. Och hon håller på att upptäcka Kristian, trots att han egentligen inte alls är hennes typ. Och hela dramat går långsamt mot katastrof.

Boken kan läsas av ungdomar från åttan och uppåt och ger underlag till många samtal och funderingar kring våra värderingar och känslor. Den är rak, hudlöst smärtsam och stark och kommer inte med några pekpinnar eller enkla lösningar, tack vare att det är Tobbe, Sanna och Kristian som själva berättar.

Använd boken när du arbetar med”Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna” (Lgr11). Jämför också med Människoätande människor i Märsta – här är texten satt på samma sätt i en spalt centralt på boksidan, det är ibland som poesi och ibland rak prosa. Givetvis finns beröringspunkter också innehållsmässigt.