Slaven
Inläst som Daisy text och ljud

Författare:

Den kubanSlavenska poeten ( och dansaren) Teresa Cárdenas bok Slaven är en vackert berättad historia om en ful och förfärlig del av vår historia.
”Spårhunden” är en gammal man nu, hela sitt liv har han levat som slav på en av Kubas många sockerplantager  Ett liv fyllt av våld, slit och skräck, något som har betydelse för vilken sorts människa man blir. Och ”Spårhunden” ( ingen minns längre hans riktiga namn) är en rädd människa. Så när kvinnan Beira, som är en av hans få ljuspunkter, ber honom om hjälp att gömma en ung misshandlad slavflicka som rymt från en annan plantage – då vill han säga nej. Han vet att straffet skulle bli hårt om det upptäcktes.
Men minnena  av hur andra offrat sina liv för friheten, hur en annan slav en gång räddat honom själv  och inte minst kärleken till Beira, får honom till sist att ändra sig. Spårhunden trotsar sin rädsla och blir den människa han vill vara – till ett högt pris.

Slaven, som utspelar sig under den tid Kuba var Europas sockercentrum, med stora plantager och många slavar, är en viktig bok. Den får oss att fundera över mod och rädsla och vad man är beredd att offra för en annan människas liv.