Allt jag säger är sant

Författare:

allt jag sägerAlicia är en person för sig. Hon vet vad hon vill: hon vill uträtta stordåd, inte gå och slösa
bort sin tid i gymnasiet. Så hon hoppar av, till mammas och pappas förtvivlan och frustration. Stämningen blir jobbig hemma, trots att Alicia skaffar sig ett jobb  – visserligen inte ett där man utför stordåd – men i alla fall. Hon får jobb på café och trivs ändå ganska bra. Och så flyttar hon hem till sin älskade mormor för att få det lugnare.
Alicia är en ganska säker och kaxig tjej, mormor kan svara upp på det och dialogen dem emellan är både rolig, cool och varm. Som när Alicia kommer hem till mormor och berättar om Isak.
-Idag har jag träffat min blivande man, säger jag till mormor när jag kommer hem på kvällen.
Hon lägger ner tidningen i knät.
-Har du , säger hon förvånat.
-Jepp, säger jag. Han heter Isak.
-Isak säger hon, det är ett fint namn.
-Exakt var jag tänkte, säger jag.
-Var träffade du honom?
-På jobbet. Han har mjölk i kaffet precis som du.
Mormor skrattar till.
-Är det allt du vet om honom? Att han heter Isak och har mjölk i kaffet?
-Jepp, säger jag igen. Men oroa dig inte. siri säger att han brukar gå dit och fika, att jag måste ha missat honom innan bara, så det kommer att komma fler tillfällen snart, säkert. Jag ska tar reda på mer.
-Det låter bra, säger mormor. Det kan vara kul att veta lite mer om honom innan bröllopet, tycker jag.
Men så händer olyckan. När Alicia kommer hem en kväll hittar hon mormor kall och svag i badrummet med brutet lårben. Mormor har halkat då hon skulle bada och har inte kunnat komma upp eller ringa. Alicia  måste hux flux bli stor och klok och klara av att ringa ambulans och se till att mormor får vård. Sen är det ändå ganska skönt att komma hem till mamma och pappa igen och låta någon annan vara vuxen en stund.
Men det blir värre. Mormor kommer aldrig hem från sjukhuset. Andra saker tillstöter och plötsligt är mormor borta, död. Alicia kan inte hantera det. Hon hamnar i chock. Hon tappar kontrollen. Och så blir det otrevligt på jobbet plötsligt….Hela Alicias värld gungar. Allt som förut var så säkert och enkelt är osäkert. Hon vet inte vad hon vill eller vad hon ska göra, varken med sig själv, sin framtid eller Isak…

Alicia  i Lisa Bjärbos bok Allt jag säger är sant är en uppfriskande person som är lätt att tycka om – både superkaxig och sårbar in på bara huden. Berättelsen har ett bra driv och relationerna skildras både trovärdigt och fint. Ingen är svart eller vit. Man förstår precis hur påfrestande Alicia kan vara att leva med – men också hur jobbig hon är för sig själv. Mitt i krisen växer Alicia och boken slutar med både hopp och en sorts acceptans av livets osäkerhet.
Allt jag säger är sant är en bok där många unga  -både tjejer och killar – kan känna igen sig både i känslor, familjerelationer och vardagsliv. En bra ungdomsbok helt enkelt.

Du kanske också vill läsa

Kommentarer är stängda.