En bok i världen

En-bok-i-världen är en ”läs-tänk-och-skapa-tävling” för elever från förskoleklass till och med åk 6, som pågår mellan oktober och mars och återkommer varje år. Klassen läser tillsammans en bok (gärna av författare med rötter utanför västeuropa) och skapar ett konstnärligt bidrag som först visas upp på det lokala biblioteket och sedan jurybedöms för att ha chans att vinna pris.

Cirkulationsbiblioteket köper in ett antal titlar varje år inför tävlingen, böcker som kan lånas och användas av alla kommunala skolor under tävlingen – men även under resten av året. Du hittar dem sorterade under världsdelar på denna sida: Läs dig jorden runt. Böckerna vi köpt in genom åren är översatta till svenska (samt några få engelska) och skrivna/illustrerade av författare med rötter i Kenya, Gahna, Senegal, Sydafrika, Japan, Mongoliet, Taiwan, Mexico, Brasilien, Polen, Ryssland m.fl. länder. Många är fantastiska bilderböcker andra är kapitelböcker som berättar om liv i andra miljöer än våra. De är en skattkista av bilder och texter att upptäcka och uppleva med eleverna. Med deras hjälp kan du läsa dig jorden runt!

En-bok-i-världen är en del av det större lässtimulans-uppdraget Barn och Böcker, ett samarbetsprojekt mellan Utbildningsförvaltningen, Stockholms stadsbibliotek och Astrid Lindgren Memorial Award.

Mer information och anmälan: Tävlingen En bok i världen