En bok i världen

En bok i världen är en årligen återkommande tävling för elever från förskoleklass till och med årskurs 6. Klassen eller gruppen läser tillsammans en eller flera böcker från valfri del av världen och skapar sedan en gemensam bild kopplad till ett tema. Temat är nytt för varje läsår. Tävlingsbidragen ställs ut på det lokala folkbiblioteket och bedöms därefter av en jury.

Cirkulationsbiblioteket köper in ett antal titlar varje år inför tävlingen, böcker som kan lånas och användas av alla kommunala skolor under tävlingen – men även under resten av året. Du hittar dem sorterade under världsdelar på denna sida: Läs dig jorden runt. Böckerna vi köpt in genom åren är översatta till svenska (samt några få engelska) och skrivna/illustrerade av författare med rötter i en mängd olika länder. Många är fantastiska bilderböcker, andra är kapitelböcker som berättar om liv i andra miljöer än våra. De är en skattkista av bilder och texter att upptäcka och uppleva med eleverna och med böckernas hjälp kan du läsa dig jorden runt!

En bok i världen är en del av det större uppdraget Barn och Böcker, ett samarbetsprojekt mellan Utbildningsförvaltningen, Stockholms stadsbibliotek, stiftelsen Skansen och Astrid Lindgren Memorial Award.

Mer information om tävlingen och hur du anmäler dig hittar du här:
Tävlingen En bok i världen (Pedagog Stockholm)

Mer inspiration kan du få om du följer grundskolläraren Terese som jobbar med tävlingens tema hopp (lärsåret 21/22) i Rwandas huvudstad Kigali:
En bok i världen Rwanda