• Från och med 1 juni går det att förbeställa böcker till höstterminen.

Mer än något annat glittrar det

Författare:

Ett barn befinner sig med en förälder i en båt och börjar filosofera om vattnet som omger dem; ”Inuti finns ingenting, men därinne finns ju allt.” Det kan förvandlas till vilka färger och former som helst, trots att det varken har någon egen färg eller form. Och utan det skulle inget liv finnas på jorden!

Hiroshi Osada har skrivit en tankeväckande dikt som ALMA-pristagaren Ryõji Arai har illustrerat i fantastiska färgstarka bilder. Passar utmärkt att använda för att prata om naturen i allmänhet och vatten i synnerhet – eller bara för att få en riktigt härlig upplevelse av en vacker text i kombination med magiska illustrationer.

Stormseglarna: Befria sälarna!

Författare:

Max och Sofia är på stranden och flyger drake när de plötsligt får syn på en fiskmås, en mystisk fiskmås som dyker upp varje gång det börjar dra ihop sig till ett nytt äventyr med den magiska båten Stormsegel. Och mycket riktigt så leder fiskmåsen dem till den slitna gamla båten Stormsegel som denna gången för dem till Skottland. Där har en båt gått på grund och läcker ut olja rakt i havet. Oljan hotar både växt- och djurliv men inte minst de nyfikna och lekfulla sälarna som befinner sig i närheten. Nu måste max, Sofia och deras nya vän Maisy göra allt de kan för att stoppa läckan.

Detta är en del i en serie om Max och Sofia och deras miljöräddande uppdrag runt om i världen. Den passar för dem som har börjat läsa kapitelböcker och som vill läsa en lite lagom spännande berättelse om hotade djur och deras miljö. I slutet av boken finns det korta fakta om sälar och även om oljeutsläpp och hur vi kan förhindra detta. Alla böckerna i serien kan läsas fristående, på Cirken har vi förutom denna delen även den första Stormseglarna: Rädda sköldpaddorna!

Du får vara hund – Tre berättelser om kärlek

Författare:

Denna novellsamling rymmer tre berättelser om kärlek på mellanstadiet. För oavsett ålder så kan ju kärlek vara något alldeles underbart eller hemskt, enkelt eller svårt. Man kan vara kär i någon, eller så kan man vara två som är kär i samma person och hur gör man då? I en av berättelserna är Cissi och Ella båda kära i Jannis Serrano, men vet han ens om att de finns? Tur att det finns tips i en storasysters tidning om hur man når sitt mål: ”Håll ögonkontakten… utan att stirra. Ta kommandot! Du bestämmer! Du har makten. Allting är tillåtet.” Fast hur långt kan man egentligen gå?

Man kan också vara jättekär och jättegärna vilja vara ihop men inte veta vad man gör och hur gör man när man är ihop. För hur ska Frans kunna svara på Agnes lapp med FRÅGAN med stort F? Och vem vet hur man ska göra? Frans vill ju inte vara en sådan som velar hela livet – tänk vad många chanser han kommer att missa!

Det kan också kännas urjobbigt när ens bästis plötsligt börjar bli kär i en massa killar medan man själv mest tänker på alla gulliga hundar man känner. Medan Moa är kär i en den ena och en den andra och helst vill pussas med killar i skogen så sörjer Ester allt kul de brukade göra. Tur att Ester har en massa olika hon kan ge sin kärlek; pudeln Donna, cockerpoon Pablo och taxen Molly. De vet minsann vad kärlek är!

I denna bok får vi läsa mysiga, charmiga, vardagsnära berättelser med hög igenkänningsfaktor. Texten är luftig och ackompanjeras av trevliga illustrationer på var och varannan sida vilket gör att boken är lätt att läsa (ej lättläst!) och vi tycker att den passar fint i årskurs 3 och 4.

Låt skogen leva!

Författare:

Detta är en berättelse om att vara tillräckligt stor för att förstå vad som händer, men ändå för liten för att tas på allvar.
Bao är elevrådsordförande och aktiv i miljöfrågor. Hon ska delta i ett möte med rektorn, föräldrarådet och kommunen och har förberett en lista på förslag hur skolan ska kunna miljöcertificeras; Bland annat innehåller listan förslag på mindre biltrafik kring skolan och att man ska spara på el och slänga mindre mat. Men det enda som händer är att hon blir klappad på huvudet och får höra ”Jättefint – det här får vi utreda”. Däremot verkar ett förslag om att bygga ut parkeringsplatsen vid skolan så gott som redan vara klubbat och när Bao ifrågasätter detta svarar rektorn att ”Barn kan faktiskt dö om inte trafiken blir säkrare”, vilket i sin tur får Bao att kontra med att ”barn dör av klimatförändringar också”. Om parkeringsplatsen ska byggas ut innebär det att den skog som Bao och hennes vänner tillbringar mycket av sin tid i kommer jämnas med marken och Bao bestämmer sig för att göra allt för att stoppa detta.
Det är dock lättare sagt än gjort. Baos vänner, som till en början visat engagemang, börjar tröttna på att lyssna på hennes ständiga prat om miljöfrågor, de vuxna lyssnar inte alls och ingen verkar riktigt bry sig. Bao känner sig väldigt ensam i sin kamp, men hennes största rädsla är att hon ska sluta vara rädd och bli lika likgiltig inför klimatfrågorna som de vuxna – Bao vill inte glömma att det brinner! Till slut fattar i alla fall de vuxna i omgivningen och sluter upp i den protestaktion som Bao har dragit igång och det planerade parkeringsplatsbygget stoppas.
Trots det allvarliga temat så är boken hoppfull och visar på att vi måste arbeta tillsammans för att rädda klimatet – Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det är en grafisk roman (serie) och bilderna är väldigt uttrycksfulla. Läsaren får också tips på hur man kan få omgivningen att lyssna genom att vara påläst, använda sig av sociala medier och att organisera sig med andra. Vi tycker att den passar utmärkt att läsa från årskurs fyra.

Joni och grottans hemlighet

Författare:

Detta är sagan om flickan Joni som bor tillsammans med en sträng tant. Joni gör allt den gamla tanten ber henne om utan att klaga. Men en kall vinterdagdag blir hon ivägskickad för att plocka sallad. Var ska hon hitta sallad mitt i vintern?? Joni pulsar fram i snön utan att hitta någon sallad och tillslut går hon vilse och söker skydd i en grotta. Grottan leder till en stendörr och när Joni äntligen får upp den tunga dörren öppnar sig en helt ny värld. Där blåser det varma vårvindar, solen strålar och blommorna blommar. Joni tror inte sina ögon! Efter en stund möter hon en pojke som välkomnar henne och visar henne den nya världen. Hon får med sig sallad när hon går därifrån som hon kan ge till den stränga tanten. Men tanten blir misstänksam – hur har Joni kunnat hitta sallad mitt i vintern? Så nästa gång Joni ska gå iväg för att träffa pojken smyger tanten efter och blir så rasande över det hon ser att hon sätter eld på allt! Hur ska det nu gå för Joni och pojken?

Joni och grottans hemlighet är en nytolkning av en klassisk koreansk folksaga. Bakom tolkningen står Baek Heena, ALMA-pristagaren 2020. Hon är särskilt känd för sitt exceptionella bildskapande där hon skapar världar med dockor som hon sedan fotograferar. Varje bild är ett litet konstverk i sig självt så titta noga på dem! Boken är relativt lång för att vara en bilderbok, 80 sidor, men det är bilder på varannan sida och några rader med text på den andra så den känns ändå mycket luftig. Passar alla åldrar.

Anno och Issa

Författare:

Anno ska börja 6:an till hösten. Hon älskar att skejta och hon är i skejtparken så ofta hon kan tillsammans med sin bästa kompis Jakob. Nu är det vår och skejtsäsongen är äntligen igång. I parken lär de känna Issa som är ett år äldre och supercool. Tiden tillsammans med Issa bara flyger iväg och när Anno och Jakob måste gå så får Anno ögonkontakt med Issa och det kittlar till i magen som om en fjäril slog en volt.
Efter det mötet kan Anno bara tänka på Issa, hon vill hänga med henne hela tiden. Det är liksom så annorlunda mot att hänga med Jakob. Issa är något nytt, något spännande och helst vill Anno upptäcka Issa på egen hand, utan Jakob. Det dröjer inte länge innan hon börjar ljuga för Jakob för att få vara med Issa och det blir som en spricka mellan Anno och Jakob som bara växer och växer…
Sedan kommer den där affischen upp som handlar om ett skejtläger för tjejer. Issa ska åka på lägret och Anno vill inget hellre än att följa med – men det krockar ju med sommarveckorna som hon och mamma ska vara hos mormor och morfar i Kalix. Mamma blir arg och bestämmer att Anno inte får åka på lägret och då blir Anno ännu argare och blir jätteosams med mamma och rymmer hemifrån. Nu är Anno plötsligt osams med alla och allt känns så hopplöst…

Detta är en trovärdig berättelse som förs framåt i lugnt tempo och det är lätt att sätta sig in i bokens karaktärer. Det är en berättelse om vänskap och om den första stora kärleken. Det är också en berättelse om kärleken till att skejta. Den funkar dock utmärkt även om man som läsare inte är så insatt i vokabulären; Det finns en ordlista längst bak i boken om man skulle vilja veta vad en ”kickflip” eller en ”ollie” är. Den beskrivs som en grafisk roman, men det är mer text än bilder. Illustrationerna är på vissa sidor med som komplement till texten, men ibland är hela avsnitt berättade i serieformat. Passar från årskurs 4.