Reckless

Författare:

RecklessJakob och Will är bröder, storebror och lillebror. Jakob Reckless tar sin roll som storebror och beskyddare av Will på djupt allvar sedan deras far försvunnit, men en natt upptäcker han något i sin fars arbetsrum – en spegel som samtidigt är en ingång till en helt annan värld.
Jakob tar sig in dit, djupt inom sig anar han att det här finns en lösning på hans fars mystiska försvinnande. Han fascineras och blir fast, han återvänder gång på gång till denna andra värld och börjar betrakta den som sin egen.
Längre och längre tid blir han kvar och blir därmed själv en alltmer frånvarande bror och son i den vanliga världen. Men en natt långt senare hittar även lillebror Will vägen till den andra världen genom spegeln. Jakob vill inte ha honom där. Det är ingen ofarlig värld, det har han lärt sig under åren som gått. Men nu är inte Will så liten längre, går inte att styra och bestämma över som Jakob vill.
Will stannar, och så händer det som inte får hända – Jakob kan inte skydda honom – han skadas obotligt och kommer att dö i denna andra värld om inte Jakob kan hitta ett sätt att rädda sin bror.
Då dyker även Wills flickvän Clara upp – en belastning tycker Jakob först – men Clara visar sig snart vara till större nytta än han någonsin kunnat tro. Och all hjälp behövs om Wills liv ska gå att rädda för nu handlar det om dagar…
Reckless, skriven av Cornelia Funke och Lionel Wigram, är en intensiv, spännande och stark berättelse med många bottnar.
Jakob, som är huvudperson, är ingen självklar hjälte- splittrad, driven av kärlek och ansvar för sin bror, skuldkänslor men också egna ambitioner. Det är en mörk sagovärld med drag av medeltid som målas upp. Utgången är oviss fram till slutet – och man anar en möjlig fortsättning på berättelsen om Jakob i de sista raderna.
Reckelss är lätt att läsa men inte lättsmält. Den inre brottningskampen hos Jakob och den yttre dramatiken samspelar väl och man ser fram emot att möta Jakob Reckelss igen i nya böcker. Boken passar bäst för elever i högstadiet.

Du kanske också vill läsa

Ett svar på “Reckless”

  1. Pingback: Känd tysk författare – Mångspråksbiblioteket