Spelar död: Kims bok
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

Spelar död - Kims bokDen har nästan tio år på nacken, men är fortfarande en fantastisk bok!
Spelar död: Kims bok av Stefan Casta från 1999 är en stark berättelse om en lågmäld och väldigt speciell tonårspojke som brottas med livets stora frågor. Boken inleds med att Kim möter Tove – som varit (och är) hans stora kärlek – i en HM-butik.
Mötet river upp känslor och minnen och Kim börjar försöka berätta vad det egentligen var som hände den där våren när de skulle ut i skogen för att titta på fåglar.
En utflykt som slutar med att Kim ligger i skogen och kämpar för sitt liv, knivstucken och misshandlad, och de andra – när de nyktrat till – kämpar med sin skuld och panik över vad de gjort. Den erfarenheten förändrar dem alla.
Kim, som redan tidigare var en pojke som funderade mycket, ställs inför frågorna om gott och ont: Hur kunde det hända? Hur ska han gå vidare? Vem har han blivit – och hur har de andra påverkats av det som hände?
Boken pendlar mellan berättelsen om allt som hände den våren, små minnesfragment från skogen och Kims egna funderingar nu efter.
Språket är eftertänksamt – Kim vrider och vänder på både orden och tankarna.
Detta är en bok att tänka och samtala omkring och tack vare att Stefan Casta lyckats hålla språket i dialogerna trovärdigt men ”rent” från tydliga tidsmarkörer, så känns boken inte gammal.
Spelar död är en bok som är lätt att läsa men inte är ”lättläst”. Den ger en något att bita i både när det gäller innehållet och formen och Kim är en person jag själv levde med länge efter läsningen.
Men man ska nog gå minst i åttan eller nian och vara en duktig läsare för att kunna ta till sig bokens förtjänster.
Spelar död är också en givande bok för samtal och reflektioner i grupp.
Det finns drygt 40 ex av boken i Cirkulationsbiblioteket.

Du kanske också vill läsa

One Reply to “Spelar död: Kims bok”

  1. Både jag (som läst den tidigare) och mina elever tyckte mycket om boken. Många sträckläste den på en dag för att de fann den så spännande och engagerande. De gillade upplägget av boken med hopp i tiden, tillbakablickarna och att andra än huvudpersonen fick komma till tals mot slutet av boken.
    Språket är lätt att förstå, själv huvudhandlingen likaså. Referenserna till Vietnamkriget lite svårare. Vi läste den i samband med mellankrigstiden och andra världskriget eftersom jag ville dra paralleller mellan statsinitierad mobbning av judar och andra i Nazityskland, och nazism på individnivå, representerad av den lilla gruppen där Kim är med.
    Vi hade diskussion om vilka typer av nazister/tyskar de olika kamraterna representerade i den extrema mobbingsituationen ute i skogen. Den aktiva pådrivande slagskämpen, den intrigerande som får andra att utföra det smutsiga jobbet, den som passivt står vid sidan och betraktar etc. Vi kom in på främlingsfientlighet och frågor om rätt och fel. Vi diskuterade också kärleksrelationen mellan Kim och Tove eftersom vi precis avslutat ett temaarbete om kärlek där vi läst Hjärtans fröjd och en valfri titel och därför hade mycket att jämföra med.
    Jag rekommenderar verkligen denna bok till andra lärare och elever och kommer använda den mer med andra elever.