Spökpokalen

Författare:

Greta går på en skola som är jättegammal och där det ofta händer mystiska saker. Till exempel kan barn och vuxna från förr i tiden dyka upp, vilket är både läskigt och kul!
Nu är det dags för årets skolmästerskap och det är första gången sedan 1912 som Gretas skola ska vara med. Själv ska hon tävla i att springa, för hon är en av de snabbaste på hela skolan. Men vad är det egentligen med en av de gamla vinnarpokalen från 1912 som envisas med att välta hela tiden? Och vems är den gamla kepsen i omklädningsrummet? Och vem är det som springer förbi utan att synas? Det verkar som om någon vill ha hjälp att ändra historien.

En ”mysrysig” kapitelbok för dem som tagit steget till lite mer text på varje sida, men som är rikt illustrerad och lätt fångar sina läsare. Passar fint för årskurs 2 och 3.

Kärleken vi inte förstår

Författare:

2019 års ALMA-pristagare är den belgiske författaren Bart Moeyaert och han har skrivit bland annat Kärleken vi inte förstår. Boken är berättad ur näst yngsta barnets perspektiv, kort och gott kallad för ”syrran” och skildrar en familj som trasas sönder mer och mer. Mammans ständiga byte av kärleksrelationer skadar familjen utan att hon själv riktigt kan se det, och barnen har fått anpassa sig efter att leva i en känslomässig berg- och dalbana. Men vad händer när ett av syskonen säger ifrån? Eller när någon av syskonen flyttar? Alla i boken längtar efter kärlek på något sätt, men hur ska man veta när man hittar det?
Boken är indelad i tre avsnitt som var för sig berättar om en händelse som förändrar familjen. Texten är sparsmakad och mycket sägs mellan raderna, vilket ger utrymme för mycket att diskutera både kring innehåll och form. Var utspelar sig det hela? Och när? Vad hände innan? Och vad kommer efter sista sidan?
Vi rekommenderar att läsa boken med läsvana elever i årskurs 9 och med elever i gymnasiet.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

 

Monstret i natten

Författare:

”Jag blev ett monster på min nionde födelsedag. Fast jag förstod det inte då”. Så börjar Frank sin berättelse om hur han förvandlades från en alldeles vanlig, om än väldigt ensam liten pojke, till ett monster.
På sitt nioårskalas blir Frank biten av grannhunden och efter det börjar han få allt konstigare drömmar där han springer runt på alla fyra täckt av lurvig päls. Trots att det enda hans monster-jag vill är att bli kramad, börjar ryktet gå och skräcken växer hos alla i staden. Det går så långt att invånarna vill döda honom. Han lyckas dock fly undan och till slut träffar han på andra monster – äntligen har han hittat sin flock!
Monstret i natten av Mats Strandberg är en berättelse om ensamhet, utanförskap och längtan. Boken kan med fördel användas i arbetet med källkritik då den tar upp frågor om hur snabbt ett rykte växer och sprids. Boken passar för årskurserna 2 och 3.

Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Legenden om Sally Jones

Författare:

97891638592981En härlig berättelse med underbara illustrationer på varje uppslag, för läsare från nio till nittionio. Jakob Wegelius står för både text och bild och det är en ordrik, målande och sanslös historia.
Sally Jones föds som en vanlig gorillaunge i djungeln, men hamnar snabbt i människornas värld genom sorgliga omständigheter. Hon får till och med pass – av misstag – och därmed namnet Sally Jones, utbildas till inbrottstjuv, åker fast, hamnar på djurpark, rymmer, jobbar på båt osv. osv.
Många klasser som lånat och läst Legenden om Sally Jones älskar boken.