Gummi-Tarzan

Författare:

Ivan Olsen har det sannerligen inte lätt. Han är liten med muskler stora som fågellortar och skulle aldrig kunna ge någon stryk. Däremot får han själv stryk så gott som varje dag av de stora slynglarna på skolan och ofta får han också vatten i byxorna. Efter att ha klafsat hem med genomblöta byxor och skvimpande stövlar möts han av sin mor som varken säger eller gör särskilt mycket mer än att sucka. Det gör däremot hans far, Herr Olsen, som blir vansinnig på sin son som han tycker är allt annat än den starka och modiga son han vill ha. Herr Olsen ser som sin uppgift att göra Ivan till en riktig Tarzan men då detta inte lyckas så ger han sin son namnet Gummi-Tarzan. En dag i Ivans eländiga liv dyker det upp en alldeles riktig häxa och hon lovar att uppfylla en av Ivans önskningar. Efter en natt fylld av funderingar uttalar han så sin önskan: Att alla hans önskningar ska gå i uppfyllelse. En sådan stor önskan kan häxan bara uppfylla under en dag och Ivan skyndar sig att utnyttja sina krafter. Han spottar långloskor, spelar fotboll och hämnas på så väl sina mobbare som oförstående gympalärare. Men hur blir det nästa dag, när allt är över?
Detta är ännu en av Ole Lund Kirkegaards humoristiska böcker och det går att läsa den som en tokig och rolig text. Denna har emellertid en allvarlig underton. Ivan är ju svårt mobbad i skolan och har det jobbigt hemma med sina oförstående föräldrar, men ändå ger han inte upp! Det finns mycket att diskutera i denna bok om mobbing och utanförskap och om hur man kan använda humor för att berätta om det som är svårt.
Rikt illustrerad och med luftig text gör att den är lätt att läsa, även om några ord som exempelvis ”snugga” kan behöva förklaras.

Provläs: Gummi-tarzan

Finnes: Agnes Önskas: hund

Författare:

Agnes har längtat efter att få en hund länge, länge. Och hon har tjatat förstås, men hennes föräldrar har sagt nej. Det är så mycket ansvar, säger de. Men kompisarna har ju!! Så kommer mamma och pappa på en sak: om Agnes först kan träna på att ta ansvar så kanske… Agnes måste verkligen förstå att det är mycket att göra när man har en hund, som att gå ut med den varje dag, och inte bara en gång. Agnes fyller snart elva år – ska hon kunna visa att hon klarar det innan födelsedagen? Kommer hon att få en hund till slut?
Charmigt och lätt att läsa! Skriven av Thomas Halling.

Provläs: Finnes: Agnes Önskas: hund

Den döda hunden

Författare:

Den-2Bd-25C3-25B6da-2BhundenPella och tvillingarna Siri och Tyra är huvudpersonerna i Petter Lidbecks deckarserie Tre tjejer. de är sinsemellan rätt olika varandra, men är riktigt bra kompisar. Givetvis råkar de på mysterier titt som tätt! I den här boken hittar de en död hund på stranden och de skyndar sig hem för att ringa polisen. Men när de återvänder till stranden är hunden borta. Vad är det som har hänt egentligen? Det blir alltmer mystiskt och riktigt spännande när tjejerna ger sig på att lösa gåtan. Av böckerna i samma serie finns också Den femte mannen på Cirkulationsbiblioteket.