Kalle och chokladfabriken

Författare:

Kalle bor med sin familj i ett fallfärdigt ruckel. De är så fattiga att de bara har råd att äta kål. Men varje dag går Kalle förbi godisgeniet Willy Wonkas chokladfabrik och drömmer sig bort. Så händer det ofattbara. Kalle lyckas få tag på en gyllene biljett och vinner så mycket godis man kan äta under ett helt liv! Och så får han besöka den mystiska fabriken där det tillverkas godsaker som osmältbar glass, osynliga chokladkakor och tuggummi som inte tappar smaken … Och det är bara början på Kalles fantastiska äventyr.

Bortom saknaden

Författare:

Bortom-saknaden-001Det här är en historisk roman som utspelar sig ”när seklet var ungt” – förra seklet alltså, i början av 1900-talet. Sixten och hans kompis Henning har begett sig hemifrån för att söka arbete. Det är sågverksarbete vid älven som de hoppas på. Men tiderna är svåra och många går arbetslösa. Pojkarna lyckas få arbete, men hamnar också mitt i de dramatiska händelser som kallas Sandökravallerna. Föreningsrätten utmanas av patron, arbetarna strejkar och strejkbrytare anlitas. Det blir alltmer upproriskt i leden och Sixten och Henning dras med.
Författaren Bo R Holmberg lyckas väl med att fånga stämningar och känslor, det är en klart läsvärd berättelse om en spännande tid i Sveriges historia. Lite kärlek finns också med på ett hörn!