Mio min Mio

Författare:

Det sitter en ensam pojke på en bänk i Tantolunden, med ett äpple bredvid sig. Han drömmer om att ha en egen pappa. Han bor hos en tant och farbror, men saknar glädjen och kärleken han ser hos sina vänners pappor: De bygger meccano, de gör märken i dörrkarmen när man växer… Mörkret börjar falla och gatlyktan tänds. Den lyser på en flaska som ligger vid bänken och det ser ut som om det rör på sig inuti den, han tar upp flaskan och tar ut proppen och… där börjar Astrid Lindgrens magiska och underbara, dramatiska och världsberömda berättelse om Mio som inte alls hör hemma i Stockholm och som visst har en pappa som väntar och längtar och har sökt honom länge.
Berättelsen om Mio handlar om allt det där som rör vid hjärtat då man läser- om längtan som uppfylls, om glädje och om fara, om mod som man växer av, om sorg och varm verklig vänskap. Med Astrid Lindgrens skenbart enkla men poetiska och suggestiva språk blir det en berättelse man aldrig växer ifrån. Man kan läsa och njuta och se nya lager i berättelsen även som vuxen. Men alla barn som ännu inte läst Mio min Mio och som slår upp första sidan för första gången… gratulerar!

Boken finns även på arabiska och persiska.

Provläs: Mio min Mio

Vikingatiden

Författare: ,

vikingarBöckerna om vikingatiden har hängt med ett tag. Det skrivs visst inga nya sådana! Jo, jag vet en som kom för ett par år sedan: De kom från norr av Jackie French, en välskriven och spännande bok inspirerad av de isländska sagorna. Den är dock en rejäl kapitelbok som passar tidigast från skolår 5 och uppåt och vi tänkte att man väl läser om vikingar längre ner i åldrarna och har alltså inte köpt in den till Cirken. (Tänkte vi fel? Kommentera gärna!)

Vi har däremot två titlar av Leif Esper Andersen: Överfallet om två pojkar och byns smed som ensamma ska försvara boplatsens kvinnor och barn när ett främmande skepp kommer. Lättläst och spännande och man får en hel del information om livet på vikingatiden trots att det är en kort berättelse på cirka 60 sidor. Kungens bäste man berättar om slaget vid Svolder år 1000, då Sven Tveskägg och Olof Skötkonung gick emot norske kungen Olav. En riktig sjöstrid med pilar och spjut som far mellan skeppen. Också denna är lätt att läsa och berättar om människorna på respektive sida så de historiska personerna får lite liv.

Börje Isaksons bok Det nya landet handlar om vikingarna som nybyggare i Nordamerika, om drömmar, längtan och motgångar. Den har korta kapitel och drygt 100 sidor.
Flertalet av böckerna är som sagt rättså gamla och de är lite slitna på utsidan, men faktiskt helt ok inuti – tryckta på kvalitetspapper som inte gulnar så lätt! Och det är ju bra historier som fyller sitt syfte, så de får väl hänga med ett tag till.
Men vi har också den betydligt nyare Dora och drakringen av Britt Engdal, en lättläst spökhistoria från vikingatiden och Maj Bylocks Drakskeppet trilogi.