If you come softly

Författare:

Likt ett nutida Romeo-och-Juliakärlekspar kämpar Ellie och Jeremiah i Jacueline Woodsons bok If You Come Softly för att få vara tillsammans. Ellie och Jeremiah vet från första stund de möts att de hör ihop, nu och för alltid. Men att hon är judinna och att han är svart är något som omgivningen har svårare att acceptera än vad de båda hade trott. De få stunderna som de får tillsammans kan närmast beskrivas som magiska, men ideligen dyker det upp saker som hindrar dem från att få vara tillsammans.
Trots att läsaren redan från början vet att denna kärlekssaga kommer att få ett tragiskt slut, så är det med en fin magkänsla som man följer berättelsen om dessa unga människors kärlek. I vartannat kapitel berättar Ellie i jag-form och i vartannat kapitel berättas Jeremiahs historia i tredjeperson. Boken passar bra att läsa i årskurs 8-9 och på gymnasiet.

Bräcklighetens poetik

Författare:

Bob Hansson skriver i Bräcklighetens poetik om ”längtan efter någon som verkligen verkar mena vad den säger. Något att luta sin egen bräcklighet mot. Något att bli smittad av som för en gångs skull varken är sjukdom eller vaccin” (s.174).
Bob Hansson är en av Sveriges mest kända estradpoeter och i denna samling dikter beskriver hur han gick från att vara ett ”grafittiklottrande värstingbarn” till att bli politiskt intresserad och engagerad. Boken är indelad i tretton kapitel med rubriker som ”estraden är en poesi”, ”vill du bara ha det trevligt kommer du att misslyckas” och ”the Poetry has left the building” och texterna är allt från några rader till två sidor.
Vissa av texterna är självbiografiska, men temat för samtliga texter är människans och poetens bräcklighet. Han skriver också om upptäckten av hur viktigt det är med poesi och att alla kan skriva poesi; orden finns där inom oss. 
”Att poesi är en form till för att fyllas. Att det som gör dikten intressant, likt skeppet, är innehållet. (…) att poesin är en båt med plats för så många fler än de flesta av oss någonsin kunde tro” (s. 174).
Den sista delen handlar om kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg 2001 där Bob Hansson befann sig mitt i allt det som hände.

Alice i underlandet
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

alice i underlandetBoken handlar om sjuåriga Alice som sitter sysslolös med sin syster och har tråkigt. Systern sitter och läser i en bok som varken har bilder eller prat och Alice kan inte förstå glädjen med att läsa en sådan bok. Plötsligt kommer en vit kanin skuttande och det var inget konstigt med det tänkte Alice, inte ens när kaninen högt för sig själv sa ” Oj, oj nu kommer jag för sent!” reagerar Alice och tycker att det är märkvärdigt. Först när kaninen tar upp en klocka ur västfickan slog det Alice att kaniner inte brukade ha vare sig klockor eller västar. Alice skyndar sig efter kaninen som hoppar ned i ett hål i marken. Alice följer efter och dimper ned i något som verkar vara en djup brunn och efter det är ingenting sig likt. Alice dricker saft från en magisk flaska och blir pytteliten, äter kakor och blir flera meter, simmar i ett hav av egna tårar.

Under sin resa i underlandet möter Alice fantastiska djur och personligheter, ödlan Bill, Påskharen, Den falska sköldpaddan, kungar och drottningar och många fler. Alice i underlandet väcker frågor om filosofiska spörsmål om tid, identitet och kärlek. Ett fantasiväckande språk med klurigheter och ordvitsar. Alla tiders klassikers utgåva är illustrerad på varje sida. Alice i underlandet är en våldsam, galen och skrämmande historia i många stycken. Den ger ingen tröst. Den är amoralisk, den vill inte uppfostra, och i detta är Alice nästan ensam bland alla barnböcker.
Läs mer om Alice i Underlandet och andra klassiker här.

Motståndarna
Inläst som Daisy-talbok

Författare: ,

Motst-C3-A5ndarnaDen här boken av Arne Norlin och Andreas Palmaer har försetts med ett minst sagt tydligt omslag! En tjej, Tove, med AIK-tröja och en kille, Noel, med Hammarby-tröja. Båda ser lite bistra ut. Och ja, det handlar om fotboll, om att heja på ett lag och förstås även om att spela fotboll.  Tove har nyligen kommit tillbaka till Sverige efter att ha bott i Skottland där hennes pappa varit fotbollsproffs. Nu ska pappan spela i AIK. Tove blir glad när hon ser en kille i hennes egen ålder som kickar boll ute på gården – någon att prata fotboll med, kanske kan hon börja spela i samma lag. Att de håller på helt olika lag inser de inte förrän de redan börjat bli vänner. Kan de vara kompisar ändå? Hur viktigt är det att vara ett riktigt fan och hur långt kan man gå som supporter? Tove och Noel får komma till tals i vartannat kapitel i den här första delen i serien Fans! Det finns en hel del ingångar till samtal för både fotbollsintresserade och andra.

Den stora hamstermassakern
Inläst som Daisy text och ljud

Författare:

Den-2Bstora-2BhamstermassakernAnna och hennes bror Tom har alltid velat ha ett eget husdjur förutom familjens katt. Helst hamstrar. Men mamma säger nej, och det är hon som bestämmer. Hon är lite känslig för det där med hamstrar, berättar mormor, för det hände lite olyckor med hamstrar när mamma var ung. Men till slut får de ändå hamstrar, två stycken. Två flickor skulle det vara, men det är det inte, och snart finns det flera pyttesmå hamsterungar i buren, tills en dag något förfärligt händer…
Den stora hamstermassakern av Kate Davies, är en charmig, rolig och på barns sätt väldigt saklig redogörelse för en av de små tragedier som kan inträffa i vardagen.
Det är Anna (8-9 år) som berättar, och hon gör det med noggrant återgivna dialoger, redovisning av fakta och sina egna funderingar.
Man kan se henne framför sig och höra hennes röst, när man läser boken. En bok där många barn, både pojkar och flickor, kan känna igen sig och fundera tillsammans.
Luftig text, rakt språk och många roliga illustrationer på 190 sidor gör boken lämplig för barn som börjat läsa kapitelböcker och lite längre texter.

Syltmackor och oturslivet
Inläst som Daisy text och ljud

Författare:

Syltmackor-2Boch-2BoturslivetDet här är en underbar, varm, rolig och sorglig bok om att leva med sorg.
Nisse 11 år, berättar om hur han, pappa och lillebror Nodi 2 år, försöker leva vidare och hantera sorgen efter mammas död. Först är det svårt. Sorgen påverkar inte bara honom själv och familjen, utan också relationen till kamraterna.
”Ibland känner jag mig mer ensam än förut. Sedan mamma dog är det som att jag är polare med döden på något vis, och då blir jag mer som en survuxen. Jag tycker att alla tramsar. Jag kan inte rå för det” berättar Nisse.
Men så dyker Harry upp… eller ja han har ju funnits där tidigare, men plötsligt en dag visar han vem han verkligen är och vad han egentligen gillar : syltmackor! Harry – draködlan som Nisse fått av mamma en gång – och som visar sig kunna prata. Genom samtalen med Harry hittar Nisse tillbaka till glädjen mitt i sorgen.
Syltmackor och oturslivet är en fantastisk debutbok av Anna Ehring. En bok att njuta av, skratta och gråta med, och framförallt – samtala om. Man lägger den ifrån sig med ett leende och hoppas på en fortsättning. Luftig text och lättsamt språk fördelade på 192 sidor med små fotoillustrationer insprängda här och var.