Mysteriet på Örnklippan

Författare:

Bonnie och Charles har rymt hemifrån för att slippa den flytt till London som deras föräldrar har hotat med. De har tagit sig till Skuggviken där Bonnies mormor bor. Men det dröjer inte länge innan de båda barnen börjar ana att allt inte står rätt till i byn. För varför blinkar fyren, trots att det sägs att den inte har använts på hundra år? Och vart har den försvunne pojken Sven tagit vägen? I byn viskas det om legenden om den Huvudlösa hämnaren och Bonnie och Charles börjar undersöka hemligheterna. Men det är någon som inte vill att mysteriet ska lösas. Det måste ju vara den buttra ridläraren Paul – för inte kan det vara det snälla äldre par som jobbar hos Bonnies mormor, eller?
En riktigt spännande bok som passar för läsare som gillar mysterier och spökhistorier.

Habib – meningen med livet

Författare:

Habib är elva och bor i förorten med sin familj; pappa som har kafé där mamma jobbar ibland, lillsyrran som är… och brorsan Tony som på allvar tror att Belgien är Europas huvudstad (!).
I skolan får de i uppdrag av Maja att skriva dagbok. Såklart skiter Habib i det först. Det gör alla killarna eftersom dagböcker är en tjejgrej. Men sen, när fröken har kallat till extra utvecklingssamtal med mamma, sätter han igång. Och gillar det. Kan inte sluta skriva!
För det händer så mycket den här sista tiden i femman. Pengar ska samlas ihop till klassresan, och ryktet går att det finns mest burkar att samla på Östermalm där de rika bor så dit sticker Habib och kompisen Alex.
Annars är det fotbollsträningen, matcher och Winston som är ny i laget. Den lilla hundvalpen som ska rastas och som visar sig vara rena tjejmagneten.
Och så är det Paris. Den vackraste tjejen som finns. Som Habib bara måste fråga chans på, om han bara fick ett bra tillfälle…
Det här är en kul, cool, varm och bubblande bok om att vara elva, hänga med kompisarna i centrum, vara kär och fast besluten om att ta reda på meningen med livet.

Människoätande människor i Märsta

Författare:

M-C3-A4nnisko-C3-A4tande-m-C3-A4nniskor-i-M-C3-A4rstaEn underbar, språkligt finurlig berättelse om tre tonårstjejer och deras vänskap och tankar om livet. Aase Berg är författare och hon är poet, vilket märks på språket i den här boken. Texten är skriven som långa prosadikter och boken är biblioteksklassad som poesi, men allt hänger samman och man läser den från början till slut (vill inte sluta läsa!). Den handlar om Tove, Klara och Britta som har genomskådat vuxenvärldens lögner, de tänker inte hoppa på jobbajobbatåget och åka ända in i dödentunneln… Tove är berättarjaget som också som älskar Leon i Märsta. Hur långt räcker kärleken och vad är en bästa vän? På pricken trovärdigt, ungt och härligt!

Text som ser ut som poesi och poetisk prosa! Använd boken när du arbetar med ”Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna” (Lgr11).Detta är en underbar bok i annorlunda stil – läs och diskutera!