Comedy Queen

Författare:

Tolvåriga Sashas mamma är död, men Sasha vägrar att gråta. Istället gör hon upp en lista med saker som hon ska göra för att undvika att bli som sin mamma, som var deprimerad och gjorde folk ledsna. Bland annat tänker hon aldrig försöka ta hand om något levande och hon ska bli en riktig Comedy Queen, någon som får folk att skratta och vara glada. Med hjälp av sin kärleksfulle, men impulsstyrda morbror, tar hon steget mot den stå-uppkarriär som hon tror ska göra så att allt blir bra igen.
Men vid det tillfälle då Sasha borde vara som gladast så kommer sorgen ikapp henne. Hon inser att det inte är farligt att vara ledsen och att man inte kan fly ifrån sin sorg. Som läsare både skrattar och gråter man när man läser Jenny Jägerfelds fina skildring om hur det är att förlora någon -och att hitta sig själv igen. En mellanåldersbok som passar fint att använda som underlag för att prata om svåra saker och jobbiga känslor.

Lärarhandledning: Comedy Queen

 

Tusen gånger starkare

Författare:

När Signe gick i sexan tyckte hon att allt förändrades och att alla i klassen gick från att vara spralliga barn där alla kunde umgås med alla till att bli alltmer splittrade och oschyssta mot varandra. Mimi blev klassens drottning och killarna började dominera allt mer både i och utanför skolan. Nu går Signe i nian och är nästan osynlig i klassrummet. Tyst observerar hon det spel som dagligen utspelas mellan de olika grupperna i klassen.
En dag kommer en ny elev till klassen som heter Saga och plötsligt rubbas ordningen i klassen. Hon ifrågasätter de maktstrukturer som för alla blivit en självklarhet och hon står upp för sig själv och andra mot Mimi, lärarna och killarna i klassen. Saker börjar förändras i klassen, något som inte alla gillar. Signe är dock en av dem som älskar allt det som Saga har fört med sig, men motståndet mot denna starka flicka växer sig allt större. En dag är hon försvunnen och Signe konstaterar ”Jag vet inte var Saga finns idag. Men en sak vet jag säkert. Hon var stark, tusen gånger starkare än alla tjejer jag jag känner. Och någonstans i mitt inre växer den kraften. Det här är mitt enda liv.” 

Det går att förändra saker, men hur mycket ska det behöva kosta? Och vem ska ha modet att vara den som startar en förändring? Varför har vi våra roller och varför är det så svårt att bli av med dem? En ungdomsbok som ger upphov till diskussioner kring genus, status och vänskap och som sitter kvar i tankarna under en lång tid.

Knockad Romeo

Författare:

knockad romeoHär handlar det om så vitt skilda saker som rymdraketer och skådespeleri! Movits går i Västbergaskolan i sjätte klass och hans bästa vän heter Ruben. Båda gillar rymden, science fiction och kan absolut tänka sig att bli astronauter så småningom. När klassen får möjlighet att vara med i en teateruppsättning av pjäsen Romeo och Julia propsar Ruben plötsligt på att de ska anmäla intresse. Att vara skådespelare är nog väldigt coolt! Movits känner sig nödd att ställa upp – är man bästa vänner så gör man så. Synd bara att han lider svårt av scenskräck. Pjäsen är ett samarbete med en annan skola, Blommensbergsskolan, och de ska få möjlighet att framföra pjäsen på en riktig teater. Rollerna lottas i gruppen med elever som anmält sig, och ja, visst blir det Movits som ska spela Romeo. Som komplikation – eller extra krydda – i berättelsen finns Eris, tjejen som också hänger på Sci Fi-bokhandeln i Gamla stan och som har en syster som bygger en riktig rymdraket…Och som går på Blommensbergsskolan. Kul och fartfyllt om vänskap och en del annat.