The double life of Cassiel Roadnight

Författare:

Chap är sexton och helt ensam. Det har han varit länge men de sista två åren har han inte ens haft ett namn. Han är ingen och lever på gatorna i London. Den morfar han växt upp med och som älskat honom var inte hans morfar. Barnhem och fosterhem har han rymt ifrån. Men på ett tillfälligt härbärge är det någon som ser honom – och ser Cassiel Roadnight. Cassiel som varit försvunnen i två år och saknats och sökts av sin familj sedan dess. Cassiel som ser exakt likadan ut som Chap.

Så Chap tar chansen – han ljuger och säger att han är Cassiel. Kanske kan han få en familj, få vara någon, få ett liv. Och först ser allt bra ut – fast det känns inte bra. Han är ständigt på sin vakt för att inte bli avslöjad, ständigt rädd. Och frågan växer inom honom – var finns den riktiga Cassiel? För allt är inte som det ska i familjen Roadnight… långt därifrån. Chap blir indragen i ett nät av mörka hemligheter och till sist är hans eget liv i fara.

Dubbelgångare av Jenny Valentine, är en stark, oerhört spännande och berörande bok. I små tillbakablickande glimtar får vi ta del av Chaps barndom och liv och de senaste tuffa åren, samtidigt som vi gradvis börjar se vad det är han hamnat i då han bestämde sig för att låtsas vara Cassiel Roadnight. Man förstår och berörs av Chaps längtan efter att vara någon, men också av hans starka etiska grundkompass som finns där tack vare ”morfars” uppfostran.

Provläs: The double life of cassiel roadnight

Rasmus på luffen

Författare:

Är man en barnhuspojke med rakt hår, som ingen vill ha, då kan man nästan lika gärna vara död, tycker Rasmus. Men så får han en jättebra idé: han ska rymma från barnhemmet, gå ut i världen och hitta någon som vill ha honom.

Precis som Rasmus hade tänkt blir det inte. Men det går rätt så bra ändå. Och så händer det ju så mycket när man är på rymmen…

Provläs: Rasmus på luffen

Fighting Ruben Wolfe

Författare:

Fighting-2BRuben-2BWolfeFörfattaren till succéromanen Boktjuven, Markus Zusak, har skrivit också denna bok: Fighting Ruben Wolfe. Här är det två bröder som är som tonårspojkar ofta är – både väldigt tuffa och lite lagom vilsna på en gång. De boxas ofta med varandra i trädgården hemma – och en dag blir de anlitade av en illegal boxningsklubb. Nu gäller det att fightas på riktigt, Ruben är riktigt bra på att boxas och lillebror Cameron är bra på att tåla stryk… Det måste naturligtvis hållas hemligt för föräldrarna, men om allt går bra kan de tjäna ihop rejält med pengar. Deras förut så starka och barska pappa går arbetslös och kroknar för var dag som går, syrran festar på stan och får dåligt rykte, mamma kämpar i motvind. Bröderna slåss – och innerst inne vet de vad kampen egentligen gäller: värdighet och upprättelse, för sig själva, för sin familj. En suveränt bra bok, med mycket dialog och välskrivet, poetiskt språk. På svenska fick boken titeln Fighting spirit. Vi har den också!

Provläs: Fighting Ruben Wolfe

Freaky green eyes

Författare:

Har Franky Pierson ett perfekt liv? Hennes karismatiska pappa är både rik och berömd. Hennes mamma är en kärleksfull konstnärssjäl. Frankys föräldrar älskar verkligen varandra. Kan det vara så? Frankys alter ego Freaky green eyes vet att något är fruktansvärt fel hemma hos Franky. Och när mamma försvinner, måste Franky börja lyssna på sig själv och våga inse vad som har hänt. Det här är en mästerlig ungdomsroman om en familj som är hårt kontrollerad av den karismatiska pappan som misshandlar mamman i familjen.
Joyce Carol Oates beskriver Frankys mödosamma väg till insikt om vad som pågår i hennes familj på ett andlöst spännande sätt. Som sagt spännande, men också plågsam och sorglig läsning. Det är svårt för Franky att verkligen öppna sina ögon och se vad som har pågått inom familjen eftersom hon älskar sin pappa. När mamman försvinner tvingas Franky till sist att ta ställning. Inte helt lättläst, passar för skolår 8 – 9 och gymnasiet.

Provläs: Freaky Green Eyes

No och jag

Författare:

Detta är en bok som berör! Den griper tag och man blir gripen av den! Delphine de Vigan är författare och boken handlar om trettonåriga Lou som bor med sina föräldrar i Paris. Lou har fått hoppa över ett par årskurser i skolan och hennes klasskamrater är två år äldre – men Lou är ändå bäst i klassen. Hon avskyr att utmärka sig. När hon måste hålla ett föredrag inför klassen väljer hon att tala om de hemlösa i samhället, och under sina förberedelser träffar hon en 18-årig hemlös flicka, No. Deras möten utvecklas till en trevande vänskap och Lou bestämmer sig för att till varje pris rädda No. Med värme och klokskap skildras Lou och hennes familj, hennes klasskamrat Lucas och No själv. Berättelsen har många bottnar och det är omöjligt att lägga den ifrån sig.

Provläs: No och jag
Lärarhandledning: No och jag

Tiger eyes

Författare:

143555Det här är en av våra riktigt bra böcker på engelska – eller jo, vi har förstås många som är riktigt bra! (Annars skulle vi väl inte köpa in dem…) I allafall: Tiger eyes av den amerikanska författaren Judy Blume. Hon har skrivit många barn- och ungdomsböcker och är översatt till ett trettiotal språk. Tiger eyes handlar om en tonårstjej vars pappa blir rånmördad i sin butik. De har bott i södra USA vid havet men efter mordet flyttar de till mammans släktingar i en annan delstat. Davey och hennes lillebror hamnar på ett helt annat slags ställe både vad gäller miljön omkring dem och i det nya hemmet. Mycket bra skildrat! Deras mamma är helt nedbruten av sorgen och de får reda sig så gott det går. Finstämt och trovärdigt om Davey i första hand, svårigheter, möten, vänskap med mera. Passar högstadiet.

Provläs: Tiger Eyes