Prinsessan och mördaren

Författare:

En ung kille hittas vid en soptipp. Han lever men har utsatts för sexuella övergrepp och strypförsök. Det är upptakten på denna gastkramade mordgåta. Men detta är inte bara en thriller. Det är minst lika mycket en bok om några ungdomar i stockholmsförort; deras vardag i plugget, fester, familjer och förälskelser. Markus är kär i Nina som är kär i gitarristen Jajje. Teo är Markus kompis som är på glid (skiter i plugget, slåss gärna och röker på med de äldre polarna). Lenita är rikemansdotter och klassens manipulatör. Hon bestämmer vem som är bjuden på fest och vem som sitter vid hennes bord i skolmatsalen. Nina, pappas Prinsessa, är ny i plugget och vet att hon behöver Lenitas accepterande lika mycket som hon avskyr spelet om ledarens gunst. Markus själv känner sig vilsen när föräldrarna separerar och syrran stuckit till Dublin.

Himlen börjar här

Författare:

Himlen-2Bb-25C3-25B6rjar-2Bh-25C3-25A4rDet här är verkligen en underbar bok. Om Lennie som är i akut sorg eftersom hennes till synes tidigare kärnfriska storasyster precis har dött av en oväntad hjärtattack. Och Lennie, som bor med sin mormor och morbror Big, är alldeles ensam kvar. Lennie brottas med sorg, skuldkänslor för att hon lever och känner ett absurt begär efter sin döda systers pojkvän. Och in i bilden kommer Joe, Joe med livsglädjen, med det stora leendet, med musiken som Lennie inte vågar satsa på.
Jag blev alldeles lycklig av att läsa den här boken. Lennie skriver små dikter hela tiden om/till sin storasyster som hon klottrar på allt möjligt, böcker, godispapper, toalettväggar, skosulor, träd, dikter som hon lämnar kvar, hon strör ut dem i den lilla staden, och vi får läsa dem. Boken griper tag i läsaren på en gång! Passar högstadiet och gymnasiet.