Recept för en flygtur
Inläst som Daisy text och ljud

Författare:

Recept-f-C3-B6r-en-flygtur-001I den här boken får vi träffa Abbe eller Matilda Albertina som hon egentligen heter. Abbe, tolv år, tillbringar alla sina lov hos mormor och morfar i Istermyrträsk och där har hon sina bästa kompisar Anton och Nadja.
Nu är det något väldigt spännande på gång, det populära bandet Suck från Melodifestivalen kommer till sömniga Istermyrträsk för en spelning.  Abbe tycker att Suck är fåniga, hon har precis upptäckt punken genom lokala och supercoola bandet Up yours. Abbe ser till att Up yours kommer och spelar förband till Suck. Det handlar mycket om att genom musiken upptäcka vem man är och vem man vill vara. Hur ska man egentligen göra för att bli lite mer punkig?
Men i bakgrunden pågår också något allvarligare. Anton har länge blivit trakasserad av ett gäng i skolan. Nu mobiliserar Abbe och Nadja flera kompisar och vuxna för att få till stånd en plan som ska få gänget att förstå vad de gör mot Anton och förhoppningsvis få dem att sluta. Det här är en finstämd berättelse som lyfts av karaktärena vi får lära känna i Istermyträsk. Passar för år 4, 5 och 6.
Luftig text och ganska lättläst. AnnaLena Hedman är väldigt bra på att beskriva hur känslorna känns i kroppen och språket sprudlar, lite som Abbe själv när hon lyssnar på Up yours.