Vikingatiden

Författare: ,

vikingarBöckerna om vikingatiden har hängt med ett tag. Det skrivs visst inga nya sådana! Jo, jag vet en som kom för ett par år sedan: De kom från norr av Jackie French, en välskriven och spännande bok inspirerad av de isländska sagorna. Den är dock en rejäl kapitelbok som passar tidigast från skolår 5 och uppåt och vi tänkte att man väl läser om vikingar längre ner i åldrarna och har alltså inte köpt in den till Cirken. (Tänkte vi fel? Kommentera gärna!)

Vi har däremot två titlar av Leif Esper Andersen: Överfallet om två pojkar och byns smed som ensamma ska försvara boplatsens kvinnor och barn när ett främmande skepp kommer. Lättläst och spännande och man får en hel del information om livet på vikingatiden trots att det är en kort berättelse på cirka 60 sidor. Kungens bäste man berättar om slaget vid Svolder år 1000, då Sven Tveskägg och Olof Skötkonung gick emot norske kungen Olav. En riktig sjöstrid med pilar och spjut som far mellan skeppen. Också denna är lätt att läsa och berättar om människorna på respektive sida så de historiska personerna får lite liv.

Börje Isaksons bok Det nya landet handlar om vikingarna som nybyggare i Nordamerika, om drömmar, längtan och motgångar. Den har korta kapitel och drygt 100 sidor.
Flertalet av böckerna är som sagt rättså gamla och de är lite slitna på utsidan, men faktiskt helt ok inuti – tryckta på kvalitetspapper som inte gulnar så lätt! Och det är ju bra historier som fyller sitt syfte, så de får väl hänga med ett tag till.
Men vi har också den betydligt nyare Dora och drakringen av Britt Engdal, en lättläst spökhistoria från vikingatiden och Maj Bylocks Drakskeppet trilogi.