Brev från ljusårs avstånd

Författare:

”Och du hur går det med Hubbleteleskopet? Vet du det? Har astronomerna upptäckt någonting mer om hur universum är hopskruvat?”
Det går kalla kårar längs ryggen på Georg när han läser den meningen i brevet hans pappa skrivit. Var pappa synsk? Han har ju precis avslutat sitt stora specialarbete i skolan om Hubbleteleskopet.
Georg är femton år och har just fått ett brev från sin pappa Jan Olav. Ett brev som legat gömt innanför fodret på hans gamla röda barnvagn i elva år.
Brevet skrevs när Georg var fyra år. Hans pappa var sjuk då och visste att han skulle dö, men den historia han vill berätta för sin son passar inte för en fyraåring: historien om hur han och Georges mamma träffades. Därför blev det ett brev till den tonåriga son han själv aldrig fick lära känna.
Brevet sätter igång många känslor och tankar hos Georg och väcker också en del minnen från hans tidiga barndom. Han bestämmer sig för att skriva en ”bok” tillsammans med sin pappa – en bok som består av brevet och hans egna kommentarer till det pappa skriver. Och Brev från ljusårs avstånd är den boken.
Jostein Gaarder kan som få andra skapa spänning och fascination inför något som i första hand bara händer inuti någons tankar. Hans huvudpersoner funderar och vrider och vänder på de stora frågorna i livet samtidigt som vardagslivet är den trygga bas där man befinner sig.
Brev från ljusårs avstånd är en djupt filosofisk bok, men samtidigt en resa inuti en tonårspojke som brottas med sin identitet, sitt förhållande till familjen och till framtiden. Trots de tunga frågorna blir boken aldrig tungläst och det finns mycket att samtala om och känna igen sig i för både unga och äldre läsare.

Du kanske också vill läsa

Kommentarer är stängda.