Bilbo
Inläst som Daisy-talbokInläst som Ljudbok

Författare:

BilboBilbo – en hobbits äventyr är den klassiska föregångaren till Härskarringen-triologin. Det är här vi möter Bilbo, Gandalf, och Elrond för första gången och det är här Bilbo får svärdet Sting och den skjorta av mithril som han senare skänker åt Frodo (i Sagan om ringen). Och ringen naturligtvis!
Berättelsen tar sin början i dörren till Bilbos hem, där han står och puffar på sin pipa när trollkarlen Gandalf kommer gående. Han är på jakt efter någon som är villig att delta i ett äventyr, och innan Bilbo vet ordet av det så lämnar han sin trygga boning och ger sig ut på en resa tvärs över världen i sällskap med Gandalf och ett gäng dvärgar. Målet för resan är Ensamma Berget och dvärgarnas guldskatt som tagits i besittning av draken Smaug. Men det är allt annat än en ofarlig resa, de måste korsa både Dimmiga Bergen och skogen Mörkmården innan de når fram. Djupt i grottorna under Dimmiga Bergen hitta Bilbo en ring, och strax därefter får vi även stifta bekantskap med Gollum för första gången, då en gåttävling med livet som insatts tycks vara den enda vägen ut för Bilbo.
Väl framme vid Ensamma Berget visar det sig att även människor, alver, vättar och vargar tänker göra anspråk på skatten och striden är ett faktum…

JRR Tolkien skrev boken för att roa sina barn, men då den publicerades 1937 blev den genast en succé. Den är rolig och ganska mysig historia, och personligen tycker jag den är bättre än trilogin om Härskarringen. Boken är på dryga 300 sidor och fungerar utmärkt för läsvana elever i åk 6-7 och vidare uppåt i åldrarna.