Sveriges fantastiska historia – Forntiden

Författare:

Hur var det att leva för 14 000 år sedan på den plats som senare skulle bli Sverige? Vad åt man, hur bodde man och hur var det att vara barn? I denna bok får man följa fyra olika familjer – renjägarna, samlarna, bönderna och bronsfolket – och får på så sätt en inblick i hur livet kunde se ut under den period som vi kallar för forntiden.
Boken blandar fakta och fiktion och tillsammans med de många illustrationerna ges en bra bild av hur det kunde vara att växa upp under en tid då varje dag var en kamp för att överleva i det kalla och ofta ogästvänliga klimatet. Man får också läsa om att det ändå fanns tillfällen för samtal vid lägerelden och för firande av olika högtider såsom den årliga Eldfesten tillägnad den tidens solgud. Texten presenteras i serieavsnitt blandat med faktarutor (se exempel nedan) vilket gör bokens innehåll lättillgängligt för läsarna och vi tror att den fungerar utmärkt i klassrummet.
Lärarhandledning till boken finns här: Lärarhandledningar – Cirkbloggen

Utdrag ur boken Sveriges Fantastiska historia av Fabian Bengtson

Illustration: Fabian Göranson

Giraffen i skyn / Honungsvisarens hämnd

Författare: ,

giraffDe stora hjordarna med lejon, elefanter, noshörningar, gnuer och  ett myller av andra vilda djur var en gång kännetecknet för den afrikanska kontinenten. Så är det inte längre. Obarmhärtig jakt under många år, miljöförstöring och en växande befolknings behov av odlingsmark har decimerat eller helt utrotat stora delar av djurlivet. Men genom århundraden har djuren och miljön gett stoff till sagor och berättelser bland alla de afrikanska folken. Sagor som berättas och återberättas genom tiderna.
Honungsvisarens hämnd och Giraffen i skyn är en samling av sådana sagor, samlade i två volymer av författaren Nick Greaves i samarbete med personal på Zimbabwes Naturhistoriska museum. Sagorna kommer från Zulu, San, Swazi, Masai, Ndebele, Batonka m.fl.
Det är korta bearbetade djursagor med underbart fina illustrationer av Rod Clement, ordnade utifrån det djur sagan handlar om och kompletterad med en  kort faktatext om djuret.
Språket är relativt rakt och enkelt och bör kunna läsas själv av elever från honungsvisareåk 4-5  och högläsas för de yngre. Boken är alltså väldigt användbar då man i klassen ska läsa om olika djur eller om den afrikanska kontinenten..
Författaren Nick Greaves syfte med böckerna är klart – han vill att vi ska skydda de djur och miljöer som fortfarande finns kvar på den afrikanska kontinenten genom att fascineras och engageras.  Och det är lätt att blir fascinerad av både djuren och kontinenten genom dessa fina sagor!
Böckerna har några år på nacken (2002) och vi har inte hela klassuppsättningar av  dem, men för gruppläsning fungerar de fint.