Varghunden

Författare: ,

I Varghunden får vi följa vargen Vittand, som föds bland vargar, men lever sina första år bland Nordamerikas indianer. Först lever han uppe i den nordamerikanske vildmarken, dit folk for i slutet av 1800-talet för att söka efter guld. Livet hos indianerna får dock ett plötsligt slut när den elake guldletaren Vackre Smith, på ett fult sätt lyckas lura till sig Vittand från sin ägare Grå Bävern. Det blir början på en mängd äventyr som tar Vittand genom Nordamerikas vildmark och ner till södern, under guldrushens glada dagar. Till sist får Vittand också uppleva kärlek och omtanke hos hans siste ägare. En spännande skildring ur ett djurs perspektiv.

Varghunden är skriven av Jack London, som själv levde ett mycket äventyrligt liv. Tjugo år gammal begav han sig ut i Nordamerikas vildmark, där han fick inspiration till sina berättelser.

Skriet från vildmarken

Författare:

Skriet-fr-C3-A5n-vildmarkenI Jack Londons klassiker från 1903 får vi följa hunden Buck, som är en blandning mellan S:t Bernhard och fårhund.
Buck lever ett stillsamt liv på en gård i södra USA, tills en kväll då han blir kidnappad och skickad till Alaska, för att säljas som draghund.
Det är en hård och grym tillvaro och men med tiden blir han allt starkare och tillslut tar han platsen som ledarhund för sitt spann. Han byter ägare vid fler tillfällen men räddas i slutändan från en hemsk olycka av John Thornton.
De två blir goda vänner och när Thornton och två av hans kompisar ger sig ut i vildmarken för att pröva sin lycka som guldgrävare följer Buck med.
Han älskar friheten att komma och gå som han vill, men hans liv ändras drastiskt ytterligare en gång när han en dag kommer hem och finner Thornton och hans vänner döda. Han söker hämnd på de skyldiga och vänder sedan ryggen åt människorna och ger sig ut i vildmarken för gott…

Det är en spännande och djupt gripande berättelse om kampen för tillvaron och den hör till de klassiska vildmarks- och äventyrsberättelser som fortfarande fängslar. Vi har den också i Maj Bylocks återberättade version.