Pappa Monstersson fyller år

Författare:

I berättelserna om Familjen Monstersson är egentligen ingenting konstigt – inte att någon sover i en kista eller att familjens hund Mysis ser allt annat än mysig ut eller att deras hus mest liknar ett spökhus. Nu är det dags för pappa Monstersson att fylla år, men sonen Boris har varken någon present eller några pengar. Då kommer han kompisen Ebba på att de ju kan göra en present själva, och eftersom de vet exakt vad pappa Monstersson behöver så är det bara att sätta igång. Det blir dock inte riktigt som de har tänkt sig – men det gör inget, för det blir minst lika bra, ja till och med bättre!

En perfekt bok för nybörjarläsaren med lite text och mycket bilder – och mycket humor!

 

 

Monstermaskerad

Författare:

monstermaskeradBoris ska ha maskerad hemma hos sig och Ella, hans bästa vän, är bjuden.
Den som har läskigaste klädseln vinner ett pris och Ella tycker att hon lyckats bra, men det blir inte alls som hon tänkt sig. För Boris familj är ju lite annorlunda – och vad som är läskigt beror på vem man är till vardags…
Som vanligt i böckerna om Ella och Boris är det mycket som sägs bara i bilderna och man får dra sina slutsatser själv. Det är också det omvända perspektivet som gör de här böckerna roliga, både för de yngre och de lite äldre läsarna och som gör dem så bra att prata om, när man läser med en klass eller grupp.
Monstermaskerad av Mats Wänblad, med bilder av Pelle Forshed ,är alltså en både rolig och användbar bok för de yngsta läsarna.
Berättelsen slutar bra och Ella är glad då hon åker hem från maskeraden, även om det var en del starka känslor innan dess.

Havens fasa

Författare:

Morgan ska tillbringa sommaren med faster Gullan. Han har inte träffat henne på länge och ser fram en sol- och badsemester med hennes båt. Men i hamnen ligger det bara ett skepp, och från det kommer hans faster i full sjörövar mundering…
Hon drar genast med honom för att träffa besättningen och viskar samtidigt: ”Säg inte faster Gullan. Här är jag Gullan Råskinn”.
Ett fartyg lastat med pärlor och gull har siktats, och priaterna är till sig av glädje för att få röva en skatt. Gullan skriker TILL HAVS och skeppet far ut, rakt in i hamnens enda grund. Nu måste Morgan hjälpa de odugliga piraterna och blir så Morgan Musköt, världens nyaste pirat…
Havens fasa är första delen i serien om Morgan och piraterna av Mats Wänblad. En härligt knasig och spännande sjörövar- historia för nybörjarläsare, med omväxlande text och pratbubblor. Micaela Favilla ligger bakom de färgstarka bilderna som är lika viktig för berättelsen som själva texten.

Min vän Boris

Författare:

Min-2Bv-25C3-25A4n-2BBoris-2B001Det här är en rolig och annorlunda bok för nybörjarläsare. Den handlar om Ebba och hennes nyinflyttade kompis Boris. Boris är minst sagt annorlunda, hans pappa sover i en kista om dagarna och hans mamma blir glad när hon lyckas skrämma barn. Men Ebba blir inte rädd för Boris och hans familj, hon tycker verkligen om sin nya kompis.
Spänningen och humorn i berättelsen ligger i den oväntade kombinationen av bild och text i boken. Det finns enkla meningar på varje sida men också inslag av pratbubblor.

Spökskeppet Vallona

Författare: ,

Inte helt ny, men en spännande och lite kuslig historia, är boken Spökskeppet Vallona av Lena Ollmark och Mats Wänblad. Bokens huvudperson Karl ska bo hos morfar i Krabbsjögrund när mamma jobbar ute på ett forskningsfatyg under hösten. Men Krabbsjögrund – hans älskade sommarparadis- är sig inte likt så här på hösten. Det är mörkare och kallare och när den väldigt speciella och kusliga dimman som kallas ”tjockan” kommer rullande utifrån havet är ingenting sig likt…
En lättläst och användbar bok för mellanstadieåldrarna, där den kusliga stämningen gradvis byggs upp fram till den dramatiska finalen ute till havs.