Lex bok
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

lex bokLex går sista året på gymnasiet. Hon har genomskådat allt och alla i sin närhet. Hon föraktar sina lärare, sina fåniga klasskamrater och sin mammas nya kille, den uppblåsta ungdomsboksförfattaren Bruno. Lex finner sig inte i att vara en del av vårt entrepenörsdyrkande samhälle. Hon vägrar vara med, så hon spenderar all sin tid med att ligga i sin säng och röka cigarretter, umgås med sin bästis och försöka komma på något sätt att bli av med mammas nya kille.
Och så finns Lex pappa som sitter i fängelse. Lex hälsar på honom ganska ofta och de har en speciell relation. Lex bestämmer sig för att berätta om sin ”hemska uppväxt” med sin kriminella pappa för Bruno så att Bruno ska kunna skriva en  ”äkta” bok baserad på Lex berättelse. Samtidigt skapar Lex en blogg om den gåtfulla Maya där hon skriver om samma upplevelser som Lex berättar för Bruno. På så sätt kan hon avslöja vilken bluff Bruno är för alla och kanske kan mamman lämna honom då?

Men bloggen om Maya växer och blir större och större. Snart undrar alla vem Maya är? Lex spenderar alltmer av sin tid på bloggen och vi som läsare undrar vad som är sant och vad som är falsk. Var slutar Maya och var börjar Lex?  Situationen med bloggen om Maya, berättelserna om uppväxten med pappan och Brunos bok blir snart övermäktigt för Lex och det ser ut som om hon är på väg att bränna alla sina broar.

Den här boken är väldigt spännande, välskriven, driven och kängar till vår samtid samtidigt som Sara Kadefors som vanligt hela tiden är på sin unga huvudkaraktärs sida. Läs den med era åttor, nior och gymnasieklasser och diskutera!

Nyckelbarnen
Inläst som Daisy-talbok

Författare:

Nyckelbarnen-001Den här boken är verkligen en Cirkbok! En bok som är perfekt för att läsas gemensamt och sen prata länge om. Det handlar om Siri som går i femte klass och är ganska ensam. På grund av besparingar läggs fritids ner och Siri som inte har en självklar bästis har bara en tom och ödslig lägenhet att gå till när skoldagen är slut. Men eftersom två av hennes klasskamrater bor i hennes hus, blir det så att de tre, trots sina olikheter blir kompisar och umgås med varandra varje dag efter skolan. Siri står upp för en klasskompis som blir orättvist behandlad av klassläraren men varken läraren, föräldrarna eller rektorn lyssnar på henne. Det är då Siri och kompisarna bestämmer sig för att hämnas! De gör diverse busstreck och utan att kunna stoppa det märker Siri att busen bara blir värre och värre. De vuxna har ingen aning om vad som händer efter skolan. Den här boken handlar om skolan, om utsatta barn, om barns rättigheter och om frånvarande vuxna.
Det är välskrivet, engagerande och spännande. Författaren är fenomenala Sara Kadefors.

Ett tips om du arbetar med text-till-textkopplingar: Om relationen mellan lärare och elever skrivs det ofta. Humoristiskt skildrat är det i Världens elakaste fröken och i Ett äpple till fröken, för de något yngre mellanstadieeleverna. I boken Dödsknäpp finns det anledning att göra uppror mot lärare och i Nyckelbarnen kommer det till verkliga och allvarligare konflikter.