Farlig midsommar

Författare:

Det är en ovanlig sommar, Snusmumriken har inte kommit tillbaka och luften är het och sotig på grund av ett eldsprutande berg. Så plötsligt händer det: Mumindalen drabbas av en flodvåg och deras hus dränks i vatten. Tillsammans med ett par gäster, och det röda salongsmöblemanget som de lyckats rädda, sitter de lugnt på taket och väntar på att ett nytt hem ska flyta förbi.Då kommer ett mycket stort och underligt hus flytande – ett med bara tre väggar, röda sammetsdraperier och ett tak som försvinner i skuggorna… Men det är stort – och varför måste hus absolut se ut som man är van – tänker Muminmamman. Så de flyttar över sitt bohag och sig själva till det underliga huset och seglar iväg på vågorna. Men det är inget vanligt hus, det är en teater, och inte är den helt tom på folk heller…

Ingen kan som Tove Jansson skapa en stämning av lättsam skräck och undran, uttrycka känslor hos den som är mycket liten och mycket rädd likaväl som den orubbligt trygga och oerhört tillåtande livshållning som Muminfamiljen står för.
Farlig midsommar är, som alla Muminböcker, en bok för alla åldrar: en fascinerande saga, en poetisk berättelse, en äventyrsbok. Kan läsas i klass från årskurs fem och även med behållning användas som högläsningsbok. Den kan ge upphov till många samtal om mod och rädsla, auktoriteter och regler och givetvis vänskap och acceptans.

Du kanske också vill läsa

Kommentarer är stängda.