Sagor ur Tusen och en natt
Inläst som Daisy-talbok

tusen-och-en-natt-serienDen unga kvinnan Sheherezade lyckas undvika att bli avrättad genom att i 1001 nätter berätta sagor för sultanen Shahriyar, om detta berättas i Hur sagor blir till. Det är dessa fantastiska och färgsprakande berättelser som är samlade i Tusen och en natt.
I det lilla urval vi har i lättläst format från Hegas finns bland annat berättelserna om Aladdin och den förtrollade lampan, om kalifen Harun Al-rasjid som lät den unge Abul-Hassan bli kalif för en dag och om sultanen Zein som sökte en flicka lika vacker som oskuldsfull med hjälp av en magisk spegel. De titlar vi har är:
Trollspegeln med Abdallah från jorden och Abdallah från havet
Ebenholtshästen
Aladdin och den underbara lampan
Hassan i kalifens säng med Hur sagor blev till
Sindbad Sjöfararen

Vi har även LL-förlagets två band av Tusen och en natt. Band 1 innehåller historierna om Kung Sjahriar och hans bror kung Sjahzaman, Aladdin och den underbara lampan, Ali Baba och de fyrtio rövarna och Kalifen för en dag (Hassan i kalifens säng). I andra delen finns historierna om Sindbad sjöfararen, Abu-Kir och Abu-Sir och prins Jasmin och prinsessan Mandelblom.
Texterna är uppdelad i små stycken med korta meningar och förklaringar av svårare ord. Passar bra i åk 4-7, men kan lika gärna läsas av äldre och användas för högläsning.

Du kanske också vill läsa

Kommentarer är avstängda.