Läsning Pågår

Läslust och språkglädje genom författarbesök

Hur är det att vara författare? Var hämtar man sina idéer ifrån? Varför gjorde huvudpersonen så? Hur tänker du att boken fortsätter? Detta är några frågor som kan dyka upp i klassrummet när en författare kommer på besök. I möten med författare som berättar om sitt skrivande vill Läsning pågår väcka elevernas läslust, inspirera dem till att själva skriva och utveckla sitt språk, tänkande och sin fantasi. Författarbesöken är subventionerade av staden och anmälningsavgiften är endast 1050 kr/lektion (ordinarie pris 4000 kr).

Läsning pågår har funnit sedan 1998 och finns i flera kommuner. För Stockholms grundskolor riktar det sig till åk 5 på våren och åk 8 på hösten. Grundsärskolan kan nyttja erbjudandet under båda terminerna oavsett årskurs. Gymnasie- och gymnasiesärskolan kan boka hela läsåret. Bokningarna sköts av Författarcentrum Öst. Cirkulationsbiblioteket erbjuder gruppuppsättningar om minst 10 böcker av den bokade författaren i god tid innan besöket.

Deltagande författare utses av en referensgrupp av bibliotekarier. Ni väljer själva vem ni vill ska komma till er skola utifrån det breda urval som finns på författarcentrums hemsida. Det finns även en särskild lista med författare som är vana vid att besöka grundsärskolan. Läsning pågår är ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen, kulturförvaltningen och Författarcentrum Öst.