Laura Dean keeps breaking up with me

Författare: ,

Freddy är jättekär i Laura Dean, problemet är att Laura Dean gör slut med henne om och om igen. Trots att det gör ont i Freddy att bli bortvald när Laura Dean, som är skolans populäraste tjej, är med andra tjejer och killar så kan hon inte låta bli att längta efter henne och ta tillbaks henne hela tiden. Freddy försöker vara cool och tänka att man inte måste ha en monogam relation men det är svårt, hon blir så ledsen när hon ser Laura Dean med andra. Freddys komplicerade kärleksliv upptar all hennes energi och tankar och det leder till att hon inte märker att hennes bästa kompis Doodle har en egen kris och att hon skulle behöva sin bästa vän just nu.

Till sist, med hjälp av en ny vän och en expert i relationsproblem (!) inser Freddy att kärleksrelationer inte ska göra så att man mår dåligt och inte heller att man blir så uppslukad att man glömmer allt annat i livet. Det här är en grafisk roman om kärlek och vänskap, om sämre och bättre relationer och om att försöka göra rätt val för sig själv och för andra. Ett plus med den här boken är det faktum att flera av ungdomarna i boken är queer är ingenting som problematiseras i berättelsen. Dessutom finns det en fin scen där en tjej i berättelsen genomgår en abort med stöd av familj och vänner. Det är en svår situationen som berättas på ett känsligt och respektfullt sätt, vilket är något som man sällan läser om i ungdomsböcker, men som många kvinnor har upplevt i sina liv. De snygga Illustrationerna går i svart, vitt och rosa och bildberättandet kompletterar och fördjupar texten. En bra bok att läsa och för att prata om kärlek, samtycke och relationer på högstadiet och gymnasiet.

Vitvivan och Gullsippan

Författare:

Det är nästan som att gå på förskolan, men man blir aldrig hämtad. Antingen tillhör man Vitvivan eller Gullsippan; allt är roligt och man får göra lite vad man vill, bara man inte går utanför strecket som Schäfen har ritat. ”Utanför strecket är det farligt. Vad som helst kan hända”, säger Schäfen. För det är Schäfen som bestämmer vad man ska göra, och det är så bra för då behöver man ju inte tänka själv! Eller är det bra egentligen? För om man tänker efter så är det ju väldigt orättvist uppdelat; Vitvivorna får göra allt kul som spela krocket, bada och läsa böcker, medan Gullsipporna får göra allt tråkigt som att städa, skala potatis och bära sten. Tänk om de skulle göra ett litet uppror!?

Med finurlig text och bild behandlas teman som demokrati, orättvisor och maktmissbruk, men också om det viktiga i att ifrågasätta strukturer och om att man tillsammans kan åstadkomma mycket – Tillsammans vågar man gå över strecket och börja bestämma över sitt eget liv!

Den osynlige mannen

Författare: ,

En främling helt inlindad i bandage anländer till en engelsk by. Det är forskaren Griffin som har lyckats att göra sig själv osynlig men nu desperat försöker hitta ett botemedel. Han tillbringar tiden ensam med hemliga experiment. Samtidigt njuter han av de kriminella möjligheter som uppenbarat sig för en osynlig man och när mystiska inbrott begås i byn blir han misstänkt och kaos utbryter.

Klassikern Den osynlige mannen kom ut första gången 1897 och har givits ut i många olika utgåvor sedan dess. I denna lättlästa bearbetning för mellanåldern av Per Demerwall finns också illustrationer som en del av händelseförloppet och det går inte att hoppa över informationen i bilderna om man vill förstå hela berättelsen. Boken är lättläst och befinner sig i gränslandet mellan grafisk roman och vanlig bok.

Vi har säkert alla funderat över vad vi skulle vilja göra om vi blev osynliga, eller? Tanken kittlar verkligen fantasin och boken kan inspirera till egna berättelser.

White Bird

Författare:

Julian har fått i uppgift att skriva en uppsats om någon i sin närhet och han kontaktar sin farmor Sara som bor i Frankrike. Han ber henne att berätta om sina upplevelser under andra världskriget, och trots att hans farmor först tvekar inför de plågsamma minnena, så börjar hon berätta.
Sara hade en lycklig barndom tillsammans med sina föräldrar. Hennes pappa brukade kalla henne för ”White Bird” och kasta upp henne i luften och säga att hon var en fågel som kunde flyga hur högt hon ville. Men allt förändrades när Tyskland ockuperade Frankrike och judeförföljelserna började och eftersom Sara och hennes föräldrar var judar drabbade det dem. En dag dök nazisterna upp för att hämta alla judiska elever på Saras skola. Sara lyckades dock hålla sig undan, och fick hjälp av sin klasskompis Julian att smita iväg och gömma sig på ett höloft. Där blev hon kvar i flera år och det var tack vare Julian och hans föräldrar som hon lyckades hålla sig gömd. De kom med mat och dryck och höll hennes mod uppe. Under åren som gick började kärleken växa mellan Julian och Sara och de drömde om en framtid tillsammans när kriget var över. Tyvärr slutade det inte som de hade hoppats på.
R. J. Palacios White Bird är en bildroman om andra världskriget som berättar om alla de hjältar som riskerade allt för att rädda andra. Det är en stundtals mörk historia, men den slutar hoppfullt. För som Julians farmor säger: ”Evil is only stopped when good people finally come together to put an end to it”.

Färgernas ljud

Författare:

En blind flicka trevar sig på egen hand ner till närmsta tunnelbanestation. Och därifrån börjar hon planlöst åka genom det underjordiska systemet av tunnlar. Hon stiger av där hon får lust och fortsätter gång på gång i nya riktningar. Genom minnen och olika sinnesintryck på vägen, skapar hon egensinniga, inre bilder av världen. En glänta med guldlöv, ett gigantiskt äppelträd där det bor en gris, talande fiskar, labyrinter utan utgångar, en häxas trollstav är något av det hon möter – bara fantsin sätter gränser.

Bokens skapare, Jimmy Liao är en mångfaldigt prisbelönad bilderboksberättare från Taiwan. Den sparsmakade texten i boken kompletteras och fördjupas av de vackra bilderna. Passar från åk 4 och uppåt. Förlaget Mirando bok bjuder på några bilder ur boken på sin hemsida, här ser du ett exempel:

Fågeln i mig flyger vart den vill

Författare:

Berta Hansson föddes i början av 1900-talet i byn Hammerdal i Jämtland. Hon drömde om att bli konstnär när hon blev stor, som Michelangelo, men det var något hon inte sa högt. Hon visste ju att hennes pappa inte tyckte att det var något riktigt yrke, särskilt inte om man var flicka. Hon behövdes dessutom hemma på gården där hennes mamma låg döende i TBC och den förutbestämda vägen för sådana som henne var ändå att gå husmodersskolan i Karlskoga. I ren protest försökte Berta göra sig omöjlig i hushållet för att få lämna byn. Byns doktor, som de regelbundet besökte för att göra TBC-kontroller, upptäckte Bertas talang och försökte övertala hennes pappa om att hon skulle få vidareutbilda sig. Till slut förstod hennes pappa att han var tvungen att låta henne få gå sin egen väg och Berta kunde äntligen låta längtansfågeln i sig få flyga vart den ville.
Sara Lundberg har hämtat inspiration från Berta Hanssons måleri, brev och dagboksanteckningar och skapat denna fantastiska bildroman, där text och bild tillsammans berättar om en människas starka längtan efter något annat. Den passar läsare från 10 år och äldre och inbjuder till samtal om att längta bort, om hur det var i Sverige för 100 år sedan och om flickors och kvinnors möjligheter att välja sitt liv.