Röd zon

Författare:
Som den enda överlevande efter krig och sjukdom lever Joel i en liten studentlägenhet i Stockholm. Utanför den så kallade Zonen är det enda som syns sönderbombade hus längs med de öde gatorna och Joel tillbringar sina dagar med att dra runt i stan på sin specialcykel. Nu har det gått 300 dagar och även om Joel också innan katastrofen var en ensamvarg så är ensamheten tärande. Han frågar sig varför just han är den enda överlevande och minns sin mammas sista ord om att han är mer speciell än han tror och att han kommer överleva dem alla.
Men en dag händer något helt otroligt. Det kommer en röd ballong svävande över trädtopparna och Joel inser att han inte kan vara den enda överlevande. Han bestämmer sig för att själv skicka iväg en ballong och fäster även en lapp med texten ”Jag heter Joel. Vad heter du?” på den. Några dagar senare kommer en ny ballong med ett svar: ”Hej Joel! Jag heter Zahra!”. Och om det finns två överlevande – då kanske det finns fler?!
Detta är en riktigt spännande (och skrämmande!) dystopi för årskurs 7-8. De korta kapitlen berättas växelvis mellan de olika personerna och då och då är texten illustrerad med tydliga bilder.

Imorgon när kriget kom

Författare:


Sju australiensiska ungdomar ger sig ut för att campa ute i bushen under några dagar. På natten kommer det plan som flyger snabbt och lågt över dem. De tänker inte mer på det, men när de ger sig av hemåt möts de av en annan verklighet. Husen är tomma, elen är borta och telefonen ur funktion. Snart klarnar bilden: deras hemstad har invaderats av en fiendehär och deras föräldrar och vänner har blivit tillfångatagna. Nu måste de fly. De drar sig tillbaka till den undangömda dalgång som kallas Helvetet. Där bildar de en gerillagrupp för att göra motstånd mot ockupationsmakten. Ett spännande och skrämmande scenario av krig och motstånd, där läsaren möter den enskilda människans förändring och utsatta position i en krissituation.
En spännande bok från första sidan som förutom spänning även handlar om vänskap och att förvånas över de starka känslor som kan uppstå mellan två människor mitt under ett krig.

 

Slutet

Författare:

Vad skulle du göra om du visste att dina dagar var räknade? Skulle du leva som vanligt eller som om inget längre betydde något? Eller skulle du försöka leva ett helt liv på den korta tid som var kvar? Med vem skulle du vilja vara, med dina föräldrar eller den du älskar? Och vill den du älskar vara med dig?

Simon är sjutton år gammal. Det är sommar, han är kär och livet är rätt enkelt. Då dimper nyheten ner; Om en månad kommer jorden att krocka med en komet och mänskligheten kommer att utplånas. Allt ställs på sin spets. Vissa förnekar, andra tvivlar och vissa fortsätter att göra som de alltid har gjort. Simon vill bara dela den här sista tiden med sin flickvän men hon vill inte vara tillsammans med Simon längre, hon vill vara fri. Simon är förkrossad, samtidigt  som han ska tampas med ångesten över att hans och alla andras tid snart är slut.

I vartannat kapitel får vi följa Lucinda. Lucinda som så klart också vet att hon bara har en månad kvar att leva, men för henne är det annorlunda; Hon har en dödlig sjukdom och skulle kanske ändå inte fått leva länge till. Nu behöver Lucinda inte dö ensam utan alla kommer försvinna tillsammans.

Vem ska man lita på när konspirationsteorierna spirar och flödet av information aldrig tycks ta slut? Vem vet egentligen vad som ska hända? Vet någon vad som ska hända? Boken ger upphov till väldigt mycket att tänka på, reflektera över och diskutera om.

 

Ryttarna

Författare:

Här befinner vi oss femtio år fram i tiden, där en stor del av Sverige är obeboeligt på grund av en miljökatastrof.  Myndigheterna gör vad de kan för att få folk att flytta till städerna där de är lättare att kontrollera. Men en motståndsrörelse växer fram och får allt fler anhängare, särskilt på landsbygden. Där för en snabbt krympande del av befolkningen kampen för ett fritt liv utanför stadskomplex och regeringskontroll och mot ett allt hårdare klimat med svåra stormar och extrema temperaturväxlingar. De har ingen hjälp att vänta av vare sig polis eller sjukvård samtidigt som de ständigt övervakas av militärhelikoptrar och drönare måste de själva ta sig fram till häst. På stora bildskärmar visas tillrättalagda ”nyheter” och för att få möjlighet att gå i skolan måste eleverna ta lugnande medicin.

Två familjer på landsbygden råkar i fejd med varandra. Tonåriga Elin dödar den vuxne Björn i självförsvar, men lyckas inte rädda sin bror Vagn från att bli tillfångatagen. Elin ger sig av för att förhandla om Vagns liv, väl medveten om att hennes egna handlingar kanske dömer dem båda till döden. Men Björns gård verkar övergiven och när Elin kommer dit överraskas hon av ett regn rött av sand från Sahara. Hon tvingas söka skydd i sina fienders hus men upptäcker snart att hon inte är ensam i huset, någon verkar gömma sig i ett lönnrum i källaren…

Ryttarna är första delen i serien Blodregn.

Mitt klimatkatastrofala liv

Författare:

mitt klimatkatastrofala livDet gör lite ont att läsa Mitt klimatkatastrofala liv av författaren Saci Lloyd.
Laura, bokens berättare och huvudperson, bor med föräldrar och syster i ett hus i Carlton i sydvästra delen av London. Hennes liv håller på att förändras dramatiskt eftersom  Storbritannien  just beslutet att bli först i Europa med att minska koldioxidutsläppen med 60 % och ”ransoneringskort” ska delas ut  till alla medborgare. Det handlar om drastiska förändringar och familjen har det ändå inte lätt med relationerna. Laura är omväxlande arg och överseende, frustrerad, rädd och chockad.
Boken Mitt klimatkatastrofala liv är Lauras dagbok över den första tiden efter införandet. Det är en intensiv skildring av ett samhälles sammanbrott sett genom en tonårings ögon.
I rask takt förändras livsvillkoren, både av de enorma energibesparingarna som gör husen och skolorna kalla, arbetstiderna begränsade och resorna oförutsägbara och av de nya klimatkatastrofer  som slår ut delar av London.
Men mitt i allt detta finns både syskonbråk, kärlek, solidaritet och överraskningar. Pappa skaffar en gris – som Laura motvilligt blir oerhört förtjust i, hon lär känna grannen Arthur, en ensam gammal man och en oväntad vänskap uppstår.
Laura ser sina föräldrars försök att hantera situationen, ibland förtvivlar hon, ibland skäms hon och ibland blir hos stolt. Och när allt verkligen ställs på sin spets och det handlar om liv och död – då försvinner gamla gräl och man vet var man hör hemma. Och just där och då, på ett tak i ett översvämmat och utslaget London, finner Laura kärleken.

Den här boken skrevs redan 2008 och en del av det som beskrivs här har hänt – om än inte i London.Det är både en spännande ungdomsbok om att klara en förändrad livssituation och en påminnelse om de svåra utmaningar vi har att möta den närmaste framtiden över hela världen. Boken är lätt att läsa och även om man blir lite galen på Laura ibland är hon en person man tar till sitt hjärta. Och berättelsen har inget sockersött slut. Men det finns hopp om att det går att leva ändå.

Avblattefieringsprocessen

Författare:

avblattefieringsprocessenZulmir Bečević har skrivit en satirisk dystopi, humoristiskt tillskruvad men full med vassa iakttagelser och resonemang kring vad svenskhet egentligen är.
”Partiet” har tagit över makten i Sverige och med dem har nya regler och restriktioner införts. Förorternas höghusområden har börjat kallas för ”zoner”, i bussarna har en avdelning för personer med ”icke svensk klädkod” införts och barn till utrikesfödda ska lära sig bli svenska på riktigt. Det kallas för Avblattefieringsprocessen.
Det är vad som händer Alen. Just fyllda 15 kallas han in till ett möte där han får veta att han måste bli svensk. Det är ju bara det att han är född i Sverige, är svensk medborgare och pratar svenska. Han har alltid sett sig själv som svensk, visst hans pappa flydde som ung från forna Jugoslavien men hans mamma var svensk. Men det räcker inte, han ser inte svensk nog ut.
Först ska det ”icke-svenska” ut genom fysisk ansträngning, som att klippa folks gräsmattor och städa deras toaletter. Samtidigt ska det ”svenska” in, för det får han en mentor som ska lära upp honom hur en riktig svensk beter sig, som att inte glömma att spola på toaletten eller besöka folk oannonserat.

Avblattefieringsprocessen lyfter fram det absurda i den nationalistiska vi-och-dom mentaliteten. En både läsvärd och viktig bok som berättar om ett fientligt Sverige ur den utsattas perspektiv och som jämte Per Nilssons Svenne, där perspektivet istället är inifrån det styrande partiet, kan ge många intressanta diskussioner kring samhälle och demokrati.